Újra vissza kell hozni a piacokat a köztudatba

Újra vissza kell hozni a helyi termelői piacokat a köztudatba – mondta Tóth Katalin a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára Budapesten, a Liget Téri piac egy éves fennállása alkalmából rendezett ünnepségen.

Kiemelte, hogy a termelők mellett a fogyasztók érdekeit is szolgálják a követhető, megbízható forrásból származó hazai élelmiszerek, amelyek rövid élelmiszerláncon keresztül, közvetlenül jutnak el a fogyasztók asztalára.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy minden hasonló kezdeményezés helyben segíti a munkahelyteremtést, adózott jövedelmet produkál, s összességében az egész nemzetgazdaság szempontjából értéket teremt. Hozzátette, hogy a helyi termelés, feldolgozás és közvetlen értékesítés ideológiáját a Vidékfejlesztési Minisztérium teljes egészében magáénak érzi és messzemenően támogatja. Kitért arra is, hogy az előző kormányzati ciklus alatt a helyi kezdeményezéseket mesterségesen elsorvasztották, bonyolult jogszabályi rendszerrel és ésszerűtlen rendeletekkel akadályozták a termelők áruinak közvetlen, helyi piacokon történő értékesítését.

Tóth Katalin aláhúzta, hogy a termelői piacok megnyitását, valamint minden hasonló kezdeményezést rendkívül fontosnak tart az agrártárca. Arra is emlékeztetett, hogy a Nemzeti Vidékstratégia alapvető programja, hogy a kistermelők által előállított egészséges élelmiszerek újra kiemelt szerepet kapjanak.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter éppen egy évvel ezelőtt 2011. augusztus 31-én adta át a fővárosban az első Magyar Piac Szövetkezet által működtetett termelői piacot a kőbányai Liget téren, ahol 700 négyzetméteren, 23 üzletben kizárólag magyar termékeket árusítanak.

(VM Sajtóirodája)

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: hírek
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.