A biozöldség és biogyümölcs tárolása

Általános szabály, hogy a terményt tiszta, penészedés mentes helyen tároljuk és időnként nézzük át nem indult-e penészedésnek, rohadásnak. Különösen igaz ez a bioalmára amit 2-3 hetente át kell nézni.

Ha biosütőtököt is szüreteltünk akkor kis szerencsével januárig is eltarthatjuk száraz, hűvös de fagytól védett helyen. A bioburgonya tárolásánál figyeljünk oda, hogy ne legyen penészes, rohadt gumó a halomban és a 10-12 fokos hőmérséklet a legideálisabb számára. Ha nincs pincénk a vízóra akna is megteszi.

A biovöröshagyma akkor alkalmas tárolásra, ha a nyaka zárt és a takaró levelek szárazak. Fagytól védett helyen kell tárolni.

A biofokhagyma könnyen tárolható, ha ép, egészséges. Füzérbe vagy csokorba kötve a kamrában hónapokig elmarad. A bioalma tárolása körülményes, 1-2 fokos hőmérsékletű és 85-90 %-os páratartalmú, jól szellőztethető helyiség az optimális számára. Ilyen szinte sehol nincs de ha lehet közelítsünk hozzá.

A biosárgarépa, a biopetrezselyemgyökér, a téli bioretek, a biotorma vagyis a biogyökérzöldségek tárolására legalkalmasabb helyiség a pince. Friss, nyirkos homokot kell egy ládában vagy a földön kiteríteni és erre rakni egy sor biozöldséget oly módon, hogy a koronájuk (ahol a levelek voltak) befelé nézzenek.

A betárolt biozöldséget időnként át kell válogatni. A pincét olykor szellőztetni szükséges. A bio feketegyökér, a biopasztinák és a biopóréhagyma a földben is károsodás nélkül áttelel, legfeljebb nagyon hideg télen egy réteg komposzttal kell védeni a fagytól.

A biogyümölcsöt és biozöldséget ne tároljuk egy helyen. A biogyümölcsök szedés után még lélegzenek, etilént bocsátanak ki. Az etilén növényi hormon, gyorsítja az érést, így a biogyümölcs mellett tárolt biozöldségek eltarthatósági ideje rövidül, pl. a burgonya hamarabb csírázik.

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn

A biozöldség és biogyümölcs tárolása bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Havas-tanya

  2. Visszajelzés: Februári gazdanaptárHavas-tanya

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.