Gyümölcsész képzés – törzs és lombalakítás, oltás/szemzés elkezdése, fasebkezelés

törzs és lombalakítás, oltás/szemzés elkezdése, fasebkezelés, tavaszi növényvédelemTörzs és lombalakítás, oltás/szemzés elkezdése, fasebkezelés

2014. március 21. Harmadszor is visszatértünk Pécelre. Csodás tavaszi időben volt szerencsénk végigsétálni a gyümölcsösben és gyönyörködni a frissen kipattanó rügyekben. Az egy hónappal ezelőtti gyümölcsész képzés beszámolójáért katt ide. A mai nap részben az egy hónapja tanultak gyakorlatba ültetéséről szólt és persze sok újat tanultunk most is.

A metszés alapjait Gergő mesélte el nekünk. Első lépésben ő alulról szokta végigjárni a fát és elképzeli mit szeretne kialakítani. Amíg végigjárja a száraz, beteg ágakat gondolkodás nélkül kiveszi és után fejben eltervezi a metszést. A beteg ágakat mindig égessük el és addig is tároljuk külön a többi nyesedéktől! Miközben ezt magyarázta érdekességképpen megemlítette, hogy a mezsgye szavunk a meggyből ered, ugyanis régen sövénynek nevelték a meggy fákat amiket a határ szélére ültettek.

Természetesen szó esett a biztonságos munkavégzésről. Erősen javallott, hogy legalább ketten létrázzunk. Néhány rémtörténetet a jelenlévők megosztottak a létrás balesetekről, nyilván az élet meg az elmélet nem ugyan az de gondoljátok végig mikor mit kockáztattok…

És ha már meggy, azt is elmondta Gergő, hogy a meggyfákat mindig csonkra kell vágni mert hajlamos a visszaszáradásra és ha nem hagyunk 1-2 cm-t a lemetszett ágból, vesszőből akkor a törzse sérülhet. Nagyon fontos, hogy úgy vágjuk le az ágakat, hogy róluk a csapadék leperegjen. Ha nem így teszünk akkor a megülő víz a fasebkezelő szer ellenére is gombás megbetegedést, rothadást fog okozni, alább néhány szomorú példa erre:

hibás metszéshibás metszés

 

 

 

 

hibás metszés

Kb 10cm mélyen berothadt a levágott ág

Helyes metszés

Így kellett volna levágni

 

 

 

 

 

A nagyobb gallyak fűrésszel történő kivágása előtt mindig bevágjuk az ágat alulról mert ha nem így teszünk akkor az ág letörésével végighasad a kéreg ami nagy sebfelületet okoz és csúnya is lesz.

A gyümölcsfák felkopaszodott ágai tavasszal csak az erőt veszik el a hirtelen meginduló fejlődésben így ha nincs távlati tervünk ezekkel akkor várjuk ki őket. Az összeérő vastag ágak a szél hatására dörzsölni kezdik egymást és előbb utóbb olyan sebeket okoznak – főleg a termés súlya alatt – ami betegségek fog okozni. El kell dönteni melyiket tartjuk meg, a másiknak sajnos mennie kell.

A gyümölcsfa metszést alulról kezdjük és onnan haladunk fölfele. Azért jó megvárni a rügyfakadást mert bár a fák nedvkeringése beindult de látjuk a rügyekből, hogy melyik lesz levél, melyik termésrügy, jobban tudunk tervezni. Próbáljunk ne a fa ellen dolgozni. Szabályozzuk, ne irányítsuk a metszéssel. Ha nem akarjuk nagyon uralni csak segíteni próbálunk neki akkor meg fogja hálálni. Ellenkező esetben beteges lesz, legyengül és jöhetnek a vegyszerek.

Vannak gyümölcsfák pl. az alma amelyek hajlamosabbak a gombás betegségekre. Ha ezek alsó ágait kb. 1 méter magasságig eltávolítjuk akkor a reggeli párában tüsténkedő gombák nehezebben támadják meg. A cseresznyefa a diófához hasonlóan szabályosan nő, kevésbé igényli a metszést, az emberi közbeavatkozást. A száraz, beteg ágak eltávolítása itt is fontos. Ráadásul ezekre a fajtákra jellemző, hogy ha nem engedjük fölfelé nőni őket – visszavágjuk – akkor hajlamosabbak lesznek a betegségekre.

kéregrákSzó esett a kéregrák nevű betegségről és annak érdekes gyógyításáról. Egy rézdróttal körbetekerik a beteg fácskát és rézgálicos lemosást kap. Azt senki nem tudta, hogy működik de működik.

Ennek kapcsán említette meg egy kolléga, hogy neki a monília ellen hatásos biovédekezés volt a fa tövébe ültetett torma.

A gyümölcsész tanfolyamon szó esett a tavaszi lemosó permetezésről a tetvek és gombák ellen. János bácsi a Bordói lés permetezést szokta használni. Az én ökos szemléletmódomba ennek rutinszerű használata nem fér ugyan bele de mint probléma esetére rendelkezésre álló lehetőséget mindenképpen érdemes megjegyezni.

Folytatódott az oltás is, János bácsi készített szoknyás agyagoltást aminek feladata a hidegebb időben történő temperálás és az ideális páratartalom biztosítása.

oltás szoknyás agyagkötésseloltás szoknyás agyagkötésseloltás szoknyás agyagkötéssel

 

 

 

 

Katt a képekért:

Gyümölcsész képzés 3
Gyümölcsész képzés 3Már 21, 2014Photos: 55
 
Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: biogyümölcs, fenttarthatóság, házilag
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.