Téli cukorlepény méheinknek

Mikor etessünk méheinkkel téli cukorlepényt?

Ez elsősorban az időjárás függvénye. Az utóbbi években a tél mind később köszöntött be, tavaly novemberben például még aktívan repkedtek a bogarak így a cukorlepény fogyasztásuk is több volt. Ezért idén februárban ha az idő 0 Celsius fok fölött van és szélmentes, célszerű cukorlepényt adni a méheknek. Többnyire 1 kg adagokban helyezzük be a léputcák fölé. Alább Lőrentei István méhész cukorlepény receptje olvasható:

11 kg kristálycukor
2,2 liter víz
1,5 dl 20%-os ecet

A vizet forraljuk fel, oldjuk fel benne a cukrot. Ha újra felforrt tegyük bele az ecetet és ezt kb. negyed óráig, kevergetve főzzük. Amíg kihűl a keverék 6 db hunor keretet papírral béleljünk ki. Kb fél óra múlva elkezd sűrűsödni és ki lehet önteni a cukorlepényt. Ezeket a lepényeket félbevágva kb 1 kilós adagokhoz jutunk. Ezt a cukorlepényt nagyon szeretik a méhek. Lehetőség szerint 1 hónapnál tovább ne tároljuk mert elkezd megkeményedni. Nagyjából 80 családik gazdaságos házilag a lepénykészítés.

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: bioméhészet, bioméz, fenttarthatóság, házilag, önellátó gazdaság
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.