Ötletek termelői piacoknak

Az alábbi cikket Németh Krisztina írta a pécsma hasábjain.
Remek ötletek vannak benne. Nekem a legjobban az tetszett ahol az önkormányzat ingyen ad területet a termelői piac árusainak. Pénzt így a szervezők sem kérnek de komoly feltételeket szabnak. Előírják, hogy kizárólag környékbeli termelő jöhet árulni és csak maga a termelő kínálhatja terményeit, a kereskedőket kizárják. Csodálatos gondolat!

Négy szociális boltból egy maradt életben Pécsett. A vevők szerint rossz volt a minőség, azért nem vásároltak. A házalók és a termelői piacok azonban köszönik szépen, jól vannak.

A szociális boltokat azért hozták létre még 2009-ben Pécsett, hogy közvetlenül a magyar termelőktől vásároljunk. Így az alacsony árrés miatt olcsóbb, de minőségibb termékekhez juthatnak a fogyasztók. Csakhogy Pécsett négyből egy maradt meg.

A Komlói úti az egyetlen, amely még fogad és árul is hazai termékeket. Millhoffer Lászlóné, a bolt vezetője szerint a többi cég azért ment tönkre, mert túl kicsik voltak az üzletek és  nem tudták kellő módon tárolni a zöldséget, a gyümölcsöt.

Ez az árusítóhely azonban állandó vevőkörrel és egyre nagyobb termelői háttérrel rendelkezik. Naponta 250-300-an vásárolnak a magyar árukkal felpakolt üzletben. A termelőket tekintve pedig nemcsak Pécs környéki, hanem mohácsi és beremendi cégek is hozzájuk szállítják a termékeiket.

Milhoffer Lászlóné szerint azért választják őket, mert ahogy megjön az áru, ők azonnal kifizetik a termelőket. Míg a nagyáruházak 90 napos határidővel dolgoznak, ezt sokan nem tudják kivárni – tette hozzá.

Kertvárosban pár hónapig működött szociális bolt. Az ott lakók szerint nem volt olcsóbb, mint egy hipermarket és a kínálat is szerényebb volt. Szabó Árpád párszor vásárolt ott. Azt mondja, minőségben sem volt olyan, mint amire számítottak.

A helyi termelőkért nemcsak a szociális boltok, hanem a termelői piacok is próbálnak tenni.

Fodor Ibolya, aki maga is a támogatja a helyi termelőket és kézműveseket, azt mondja: a Tüke piac bevált Pécsett. A minden hónap harmadik vasárnapján megrendezett piacra egyre többen érkeznek, sőt most is kint vannak az utcán az adventi vásárban – teszi hozzá Fodor.

Szerinte a Kossuth téren megrendezett Tüke piacot kertvárosi minta alapján hozták létre.  Mivel ingyen kapják a Kossuth teret, ezért a termelőktől sem kérnek pénzt a helyekért. Cserébe azonban elvárják a minőségi és kifejezetten pécsi árukat.

A Tüke Piac szabályai között van, hogy kizárólag Pécsről és vonzáskörzetéből érkezhetnek az árusok, s csak saját készítésű termékeket árusíthatnak. Kereskedők, kofák nem jelenhetnek meg.

Termelői piacot tartanak ezentúl minden pénteken Kertvárosban is a nevelési központ mellett, a Csontváry sétányon. A város negyven kilométeres körzetében termelt finomságokat lehet megvásárolni egyenes a gazdáktól. A bioélelmiszerek az áruházak polcain általában drágábbak, ám ezen a piacon nem kerül többe egy üveg termelői méz, mint a távol-keleti. Az ötlet a Mosolymanó egyesületé.

– Kozármislenyből vagyok. Ott termettek ezek a finomságok. Sem a répát, sem a naspolyát nem kezelték vegyszerekkel – mondja Varga László, egy igazi biokertész.

– Tizenegyedik éve már biogazdálkodást folytatok, rájöttem arra, hogy érdemes ezzel foglalkozni, mert sok mindennel meg akarják az embert etetni, olyannal, ami nem egészséges. Arra törekszem, hogy egészséges körülmények között termeljem a zöldséget, gyümölcsöt, szőlőt és egyéb növényeket – így a termelő.

– Örülünk annak, hogy egy civil kezdeményezésből kinőtte már egy egész hálózat magát és hogy most a városban az ötödik ilyen piacot tudjuk megnyitni – mondta Csizi Péter alpolgármester.

Vörösné Deák Andrea, a Mosolymanó Egyesület elnöke azt mondja, Kertvárosban egyre több embernek van igénye a bio termékekre. A Moslymanó Egyesület termelői és biopiacát ezentúl minden pénteken délután megtartják a Csontváry sétányon.

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: bioélelmiszer, biogazdaság, fenttarthatóság, havas-tanya, hírek, rendezvény
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.