Őstermelői igazolvány kiváltása

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk egyszerűbb lett az őstermelői igazolvány kiváltása.

Mire jó?
Az őstermelői igazolvány az őstermelői tevékenység bevételeinek nyilvántartására alkalmas. Ez a igazolvány tartalmazza a mezőgazdasági őstermelő adatait és az adókötelezettség teljesítéséhez szükséges egyéb adatokat.

Ki lehet őstermelő?
Mezőgazdasági őstermelőnek minősül az a 16. életévét betöltött magánszemély, aki a saját gazdaságában, nem egyéni vállalkozóként a meghatározott mezőgazdasági termékek előállítására irányuló tevékenységet folytat. A termőföldről szóló törvény szerint családi gazdálkodónak minősülő magánszemélyt és ezen személynek a családi gazdaságban – nem hivatalos alkalmazottként – közreműködő családtagját is őstermelőnek tekinthetjük.

Mi kell hozzá?
A mezőgazdasági őstermelői igazolvány kiváltásához a falugazdász jelenlétében nyilatkozatot kell tenni a termelésre és a saját termelésű termékek értékesítésére vonatkozó adatairól. Továbbá arról, hogy a mezőgazdasági őstermelő rendelkezik olyan saját gazdasággal, amely alkalmas a nyilatkozata szerinti termelés és értékesítés elérésére. (Ide tartozik az erdei termékek gyűjtögetése is, de ebben az esetben engedéllyel kell rendelkezni az erdőterület tulajdonosától.) Az igényléshez szükséges egy 30 napnál fiatalabb földhasználati lapszemle, adóazonosító jel, adószám, lakcímkártya, személyi igazolvány. Állattenyésztés esetén szükséges a tenyésztőszervezeti igazolás vagy az ENAR kód.

Ha az őstermelői jövedelmed az évi 600.000 forintot nem haladja meg akkor ezt a jövedelmet nem kell figyelembe venned és adómentesnek minősül.

Az őstermelőként előállított termékek részleteit a 1995. évi CXVII törvény 6. számú melléklete tartalmazza.

Fenti információk tájékoztató jellegűek, a pontos és aktuális információkért kérjük keresd fel az illetékes falugazdászodat.

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: Egyéb, hivatalos, pályázat
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.