Nem várható élelmiszerár-robbanás

Az élelmiszerek ára a hírek szerint komoly ingadozást mutat. Oldalainkon igyekszünk megbízható, hiteles forrásokból származó élelmiszer árindexeket és számításokat közzétenni. Ebben az esetben ez nem volt teljesen sikeres. Ebben az élelmiszer drágulásról szóló cikkben például az index volt a forrás, alább pedig a VM igyekszik csitítani a kedélyeket. Úgy tűnik ebben az esetben is igaz lehet az a mondás “annak a statisztikának hiszek amit én hamisítottam”. Mivel nekünk nincsenek saját statisztikáink ezért továbbra is a hitelesnek tűnő forrásokra hivatkozunk. Alább a VM cikke.

Felelőtlenek azok a híresztelések, amelyek „minden eddiginél brutálisabb élelmiszerár-emelkedést” jósolnak Magyarországon.

2012 novemberében 6%-kal alacsonyabb volt a termelői árak növekedése októberhez képest, mint egy évvel ezelőtt, ugyanebben az időszakban. Az élelmiszerek drágulásának mértéke pedig 2012 decemberében novemberhez viszonyítva nem hogy nem emelkedett, hanem 0,1%-kal 7%-ra mérséklődött, folytatva a növekedési ütem októberben kezdődött mérséklődését. E tendenciában nem várunk változást a következő év első hónapjaiban.

Fontos tény, hogy az élelmiszerárak emelkedését világszerte leginkább befolyásoló gabonafélék világpiaci ára 2012 decembere óta 15%-kal csökkent, ami jó hír a hazai állattenyésztőknek és a fogyasztóknak egyaránt. A takarmányárak csökkenésével mérséklődhetnek az állattenyésztők költségei, amely természetesen pozitív kihatással lesz a húsáruk árának változására is, hiszen az alapanyagköltség egy-egy élelmiszer előállítási költségének átlagosan közel 60%-át jelenti.

(VM Sajtóiroda)

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: hírek, hivatalos
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.