Nem kell tartani jelentősebb élelmiszerdrágulástól

Az utóbbi hónapokban átlagosan 6 százalék körül emelkedtek az élelmiszerárak Magyarországon, jelentősebb drágulástól nem kell tartani, mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) közgyűlésén az MTI kérdésére.

A vidékfejlesztési tárcának konkrét ráhatása nincs az élelmiszerek áremelkedésére. Az élelmiszerek drágulása nem most kezdődött, de a gazdasági válság következtében gyorsult fel. Az élelmiszerárak magas szinten stabilizálódnak az aszály miatt, az idén a takarmányárak növekedése hatott ebbe az irányba. A világpiaci terményárak az elmúlt hónapokban stabilizálódtak, így élelmiszerár-robbanás nem várható.

A nyári aszály, jelentős terméskiesést okozott a fekete-tengeri, közép- és délkelet-európai régiókban, így Magyarországon is. Az USA-ban 50 éve nem tapasztaltak ilyen súlyos aszályt a kukorica- és repceövezetben. Nyár végén az árutőzsde árai jelentősen megemelkedtek, a tőzsdei spekulációs tranzakciók kihasználták a negatív hírek, pesszimista várakozások miatti helyzetet, majd a kukorica betakarításhoz közeledve az árak egyre inkább megnyugodtak.
A világpiaci terményárak hatásai a hazai termelői árakban is megjelennek, az alapanyagköltségeken keresztül pedig kihatnak a fogyasztói árak alakulására.

(MTI)

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: bioélelmiszer, hírek
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.