Nem biotermékek a botulizmus-fertőzéssel gyanúsított élelmiszerek

Bár „biopiacokon” és „bioboltokban” értékesítették őket, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által botulizmus-fertőzés gyanújával vizsgált élelmiszerek a Magyar Biokultúra Szövetség (MBSZ) szerint nem biotermékek.

A Nébih szombaton figyelmeztetett a kolbászmérgezésként ismert botulizmus veszélyére, amelyben eddig négyen betegedtek meg. Hozzátették, hogy a hatóság egy kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette, termékeit begyűjti.

Az MBSZ szerint az eset rávilágít arra a szabályozatlan és a fogyasztókat megtévesztő helyzetre, hogy a “bioboltokban”, “biopiacokon” – az ellenőrzést önként vállaló elárusító helyeket kivéve – a fogyasztók folyamatos megtévesztése zajlik. A boltok, piacok „bio” vagy „öko”elnevezése ugyanis a jelenlegi szabályozás mellett nem garantálja, hogy az ott vásárló termékek minősített ökológiai, azaz biogazdálkodásból származnak. Ehhez a hazai ökorendelet módosítása lenne szükséges.

Az MBSZ hangsúlyozta továbbá: nincs összefüggés a botulinum-szennyezettség és az ökológiai gazdálkodás között, hiszen a szennyeződést kizáró eljárások a biogazdálkodásban is elvártak, a higiéniás feltételeknek, a jó gyártási gyakorlatnak biotermék előállításakor ugyanúgy meg kell felelni.

Az érintett termékek azonban nem biotermékek, mégis a hozzájuk kapcsolódó negatív hírverés mérhetetlen módon árt a hazai biogazdálkodásnak! Kérjük mindazokat a hírforrásokat, akik akarva-akaratlanul ártottak a biogazdálkodás presztízsének igazítsák helyre – az igazságot tükröző módon – megtévesztő állításaikat! – írja a Magyar Biokultúra Szövetség.

Mi pedig ezt annyival egészítenénk ki, hogy tessék kiballagni a termelőhöz, megnézni hogyan készülnek a termékei, milyenek a körülmények. Kicsi odafigyelés és nem kell aggódni mit tesztek az asztalra.

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: hírek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.