Milyen követelmények vonatkoznak a baromfi és a nyúl húsának feldolgozására és értékesítésére?

1.  A kistermelő a gazdaságában nevelt baromfit és nyúlfélét a tartás helyén levághatja.
A kistermelő hetente legfeljebb
a)  200 db házi tyúkfélét,
b)  100 db víziszárnyast vagy pulykát,
c)  50 db nyúlfélét vághat le és értékesíthet.

2.   A levágásra (elvéreztetés, forrázás, kopasztás, nyúzás, zsigerelés) külön, kizárólag erre a célra  használt  helyiséget  kell  biztosítani,  amelynek  megfelelő  méretűnek,  könnyen tisztíthatónak, fertőtleníthetőnek, hideg-meleg folyóvízzel ellátottnak kell lennie.

3. Külön jogszabályoknak (A  nem  emberi  fogyasztásra  szánt  állati  eredetű melléktermékekre  vonatkozó  állategészségügyi  szabályok megállapításáról  szóló 45/2012. (V.  8.) VM rendelet, a 2009. október 21-i 1069/2009/EK  európai parlamenti és tanácsi rendelet, valamint a 2011. február 25-i 142/2011/EU bizottsági rendelet alapján.)megfelelően kell  végezni az állati eredetű  melléktermékek  (pl. toll  és  a  vágási melléktermék)  gyűjtését,  elszállítását,  ártalmatlanítását  valamint  a szennyvízkezelést.

4.  A  levágott  baromfi  és  nyúlféle  húsvizsgálatát  a  helyszínen  kell  elvégezni,  kivéve  az itt  megfogalmazott  feltételek  érvényesülése  esetén.  A  kistermelő  a  vágás  időpontját minden esetben köteles egyeztetni az állatorvossal.

5.   A levágott állatok húsának belső hőmérsékletét haladéktalanul 0 ºC és +4 ºC, belsőségeit pedig 0 ºC és +3 ºC közötti hőmérsékletre kell lehűteni, és ezt a hőmérsékletet folyamatosan fenn kell tartani a tárolás, szállítás és árusítás ideje alatt.

A VM Tájékoztató a kistermelők élelmiszer-előállítással kapcsolatos lehetőségeiről című kiadványa a kistermelői tevékenységet végző gazdákra vonatkozó jogszabályokat mutatja be azzal a céllal, hogy segítse a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010 (IV. 30.) FVM rendelet értelmezését és gyakorlati alkalmazását. Ez a tájékoztatás a 2013 évi második kiadás alapján készült.
Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: hivatalos, kistermelő, kistermelői tájékoztató
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.