Milyen általános higiéniai előírásokat kell betartania a kistermelőnek?

  1. A  kistermelő  köteles  a  gazdaságában  legalább  egy  elkülönített  helyiséget  – bizonyos esetekben kiegészítő helyiségeket is  –  fenntartani  élelmiszer-előállítás céljára. Ez a helyiség lehet  a  lakóházán belül is, de ilyenkor az adott időpontban csak és kizárólag a fent említett tevékenységeket  végezheti.  Bizonyos  esetekben  (például  baromfi,-  nyúlvágás)  ennél szigorúbb  előírásokat  alkalmaznak  és  kizárólag  erre  a  célra  használt  helyisége(ke)t  kell biztosítani.
  2. A kistermelő az élelmiszer kezelésére, előállítására  használt  berendezéseket, eszközöket, tárolókat  kizárólag  az  élelmiszer  kezelésére,  előállítására  használhatja,  és  köteles  azokat, valamint a helyiség(ek)et, illetve a tárolásban vagy szállításban használt ládákat, járműveket rendszeresen tisztítani és szükség szerint fertőtleníteni.
  3. A kistermelő az élelmiszert csak tiszta, szükség szerint fertőtlenített, az adott élelmiszer csomagolására  megfelelő  csomagolóanyagban,  edényzetben  tartva,  tárolva  árusíthatja. Kiskereskedelmi  és  vendéglátó  létesítmény  részére  értékesített  feldolgozott  élelmiszer csomagolására újrafelhasznált csomagolóanyagot nem alkalmazhat.
  4. A  kistermelő  az  elsődleges  termeléshez  és  az  ahhoz  kapcsolódó  műveletekhez  köteles kézmosási lehetőséget biztosítani.
  5. A  kistermelőnek  az  alaptermékeket  védenie  kell  a  szennyeződésekkel  szemben.  A levágásra,  termelésre  szánt  állatokat  és  azok  környezetét  tisztán  kell  tartania.  Az  állati kártevők ellen hatékonyan kell védekeznie.
  6. A  kistermelő  a  hulladékot  és  a  szennyvizet  köteles  úgy  tárolni  és  kezelni,  hogy  az alaptermék és a környezet ne szennyeződjön.
  7. A  kistermelő  az  elsődleges  termelésnél  és  a  kapcsolódó  műveletek  során  csak  ivóvíz minőségű vizet használhat.
  8. A  kistermelőnek  a  takarmány-adalékanyagokat,  állatgyógyászati  készítményeket  és növényvédő szereket az előírásoknak megfelelően kell használnia. Felhasználásukról és az élelmezés-egészségügyi  várakozási  időről,  valamint  az  előforduló  betegségekről  és kártevőkről nyilvántartást kell vezetnie, amit köteles öt évig megőrizni.
  9. A  kistermelőnek  vadon  termőgomba  árusítása  esetén  a  gombával  kapcsolatos közegészségügyi szabályokról szóló külön rendelet előírásait is alkalmaznia kell. (Az étkezési célra forgalomba kerülő vadon termett gombák gyűjtéséről, feldolgozásáról, forgalomba hozataláról szóló 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet)
  10. A  kistermelői  élelmiszer  előállításával  és  forgalmazásával  csak  olyan  személy foglalkozhat, aki erre megfelelő egészségi állapotát orvosi igazolással bizonyítani tudja.
A VM Tájékoztató a kistermelők élelmiszer-előállítással kapcsolatos lehetőségeiről című kiadványa a kistermelői tevékenységet végző gazdákra vonatkozó jogszabályokat mutatja be azzal a céllal, hogy segítse a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010 (IV. 30.) FVM rendelet értelmezését és gyakorlati alkalmazását. Ez a tájékoztatás a 2013 évi második kiadás alapján készült.
Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: hivatalos, kistermelő, kistermelői tájékoztató
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.