Milyen alapvető szabályok vonatkoznak a falusi vendégasztal keretében végzett állatvágásra és az így levágott állat húsából készített ételekre?

állatvágásA kistermelőnek a vágást és az ételkészítési programot az állatvágás előtt 48 órával írásban be kell jelentenie az illetékes járási hivatalnak.

A  kötelező  (Trichinella)  vizsgálat  eredményeinek  rendelkezésre  állásáig  a  húst  tartalmazó ételek  csak  biztonságos  hőkezeléssel  elkészítve  kínálhatóak  fel.  A  vágásból  származó, Trichinella vizsgálaton kedvező eredménnyel átesett sertéshús le is fagyasztható.

A  megmaradt,  azaz  el  nem  fogyasztott  ételeket  a  kistermelő  nem  értékesítheti  később, azokat  vagy  magánfogyasztásra  használhatja  fel,  vagy  megfelelő  módon  meg  kell semmisítenie.

A VM Tájékoztató a kistermelők élelmiszer-előállítással kapcsolatos lehetőségeiről című kiadványa a kistermelői tevékenységet végző gazdákra vonatkozó jogszabályokat mutatja be azzal a céllal, hogy segítse a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010 (IV. 30.) FVM rendelet értelmezését és gyakorlati alkalmazását. Ez a tájékoztatás a 2013 évi második kiadás alapján készült.
Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: hivatalos, kistermelő, kistermelői tájékoztató
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.