Méhész-ellenes a hangulat?

A méhészek úgy vélik, az elmúlt időszakban a médiában többször kerültek negatív összefüggésben a figyelem kereszttüzébe a méhek. Nem csak a fájdalmas csípések okán, hanem mert a nyári, kora őszi szárazság idején a szomjazó rovarok bizony, “megdézsmálták” a gyümölcsöket. A szakemberek szerint toleránsabbnak kellene lennünk a szorgalmas rovarokkal szemben.

– Október elsején lépett életbe az élelmiszerláncról és a hatósági felügyeletről szóló törvénymódosítás, mellyel az állattartási övezetekre és a tartható állatszámra vonatkozó helyi rendelkezések hatályukat vesztették – emlékeztetett Kiss Zsolt, fűzvölgyi méhész. – A sajtóban azóta megszaporodtak a törvénymódosítás és az állattartók, főleg a méhészek és a méhek elleni támadások. Az ember azt hinné, hogy az állattartás a falvakban nem okozhat gondot, legfeljebb a nagyvárosok kertvárosi övezetében – ehhez képest éppen vidékről jön a legtöbb panasz. Én úgy vélem, minél hamarabb vissza kell adni a falunak a régi szerepét, meg kell próbálnia a társadalomnak toleránsabbnak lenni az állattartó gazdákkal.

Kiss Zsolt azt is leszögezte: véleménye szerint a méhek több hasznot hajtanak, mint amennyi problémát okoznak, a sertés és a szarvasmarha után a 3. legfontosabb haszonállatnak számítanak. Közép-Európában a növények mintegy 80 százalékát e rovarok porozzák be, csak az Európai Unióban a méhek által termelt érték meghaladja a 22 milliárd eurót.

A méhész az egyik legősibb szakma a Kárpát-medencében, békében kellene élni a méhtartókkal és a méhekkel is. Kiss Zsolt szerint vissza kell adni a falu rangját.
Kovács Gyula pórszombati erdész, az őshonos magyar gyümölcsfajták ismert védelmezője hasonló véleményt fogalmazott meg.

– Helyileg kell megkötni a szükséges kompromisszumokat – szögezte le. – Engem megrémített, ahogy a közvélemény reagált a méhekkel, illetve az állattartással kapcsolatos eseményekre, híradásokra. A madárinfluenza idején például az járta itt, Zalában is – ahol azt hinnénk, hogy az emberek nem rugaszkodtak el a természettől -, hogy csökkenteni kellene a madarak számát. Most meg olyanokat mondanak, hogy a méhekre nincs is szükség…

Kovács Gyula hozzáfűzte, ahelyett, hogy próbálnánk visszatérni a természetközeli életmódhoz, az emberek tömege valamiféle virtuális világban él, pedig ennek nincs jövője.

A zalatárnoki állatorvos, dr. Szinku Mihály szerint is óriási hiba veszedelmes lényként beállítani a méheket, írja a zalai hírlap.

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: bioméz, fenttarthatóság, hírek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.