Meggyfa metszés – érdemes kiskertben bajlódni vele?

meggyfa metszésEgy a metszéssel kapcsolatos olvasói levélre szeretnénk reagálni az alábbi cikkben.

2013.03.04-én volt szerencsém részt venni a Szent István Egyetem szervezésében megvalósuló Ecovoc próbaképzésen melynek témája a gyümölcsfák metszése volt. A tanfolyam után nem sokkal mikor az idő lehetővé tette egy vidéki ház előtt álló, út menti meggyfát is megmetszettem. A korona kb 25%-a került eltávolításra, lehetett volna rajta még finomítani de félénkségem miatt úgy döntöttem jövőre is vissza tudok ide jönni. A meggyfa mellett 8 méterre áll egy vele egykorú nagyon hasonló fa amit még az életében nem látott metsző ollót. Kitaláltuk, hogy ahhoz a meggyfához nem nyúlunk, megnézzük mi lesz a különbség. A tanfolyamon megtanultuk, hogy bár az erős metszésnek kitett fák termése lényegesen kevesebb lesz, a rajtuk lévő gyümölcshús mennyisége nem feltétlenül lesz arányban ezzel. Vagyis várhatóan kevesebb de nagyobb gyümölcsöt fog teremni. Most ugyan még csak a virágzási időszakban vannak a fák de ilyen átütő sikerre egyikünk sem számított.
Tekintsétek meg a képeket bizonyságul.

metszettlen meggyfa

A nem metszett meggyfa ágai sok helyen kopaszok, a virágok ritkák és csenevészek.
metszett meggyfa A metszett meggyfa ágai roskadoznak az erős, nagy szirmú virágoktól.

Olvasónknak tehát azt a választ tudom adni, hogy mindenképpen érdemes akár csak 1db meggyfát is megmetszeni. A természet valóban sok mindent elvégez és nekünk csak élvezni kell áldásos munkájának gyümölcsét.De a képekből egyértelműen látszik, hogy az egyébként mindenféle permetezést, locsolást és trágyázást évek óta nélkülöző fák közül a metszett látványosan kicsattan az életerőtől.

Nem kell drága metszőollót venni az enyém is 1.000 ft alatti. Pár év alatt tönkremegy ugyan de ha elhagyom legalább nem fáj érte a fejem. Kis fűrész minden családi háznál van, nem kell feltétlenül gallyazó fűrészt is venni. Úgyhogy jövőre metszőollóra fel, idén még lehet a zöldmetszést gyakorolni.

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: bioélelmiszer, biogyümölcs, havas-tanya, házilag
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Meggyfa metszés – érdemes kiskertben bajlódni vele? bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Prokaj Enikő szerint:

    Csak annyit fűznék hozzá, hogy az idei metszés igazából jövőre hozza meg az eredményét.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.