Magyarország számára versenyelőny a GMO-mentesség

Magyarország, a magyar mezőgazdaság számára versenyelőnyt jelent a GMO-mentesség – jelentette ki Budai Gyula kedden Egerben.

A génmódosított szervezetektől (GMO) mentesség egyike azon kevés kérdésnek, amelyben egyetértenek a magyar politikai erők, a civil szervezetek, és az alaptörvényben is szerepel, hogy Magyarország GMO-mentes – hangsúlyozta a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a tárca GMO-ellenes konferencia-sorozatának egri állomásán.

Rámutatott: Magyarországon a mezőgazdaság stratégiai ágazat, illetve az élelmiszeripar és a vízgazdálkodás nemzetbiztonsági ügy, hiszen ezek megfelelő működése a feltétele annak, hogy egészséges és biztonságos élelmiszert tudjunk előállítani, és meg tudjuk őrizni a magyar élelmiszerek méltán jó hírnevét.

Magyarország a harmadik legnagyobb vetőmagtermesztő Európában, világszinten pedig a kilencedik, és éppen a GMO- mentességnek köszönhető, hogy a magyar vetőmag világszerte kelendő árucikk – húzta alá.

Ugyanakkor a nagy vetőmagtermelő gazdasági lobbik dollármilliókat költenek kampányaikra, annak érdekében, hogy újabb és újabb piacokat szerezzenek, ám Magyarország csak akkor tudja megőrizni kivívott pozícióját, ha megőrzi GMO-mentességét – hangsúlyozta az államtitkár.

A szaktárca által szervezett, összesen nyolc állomásból álló, Együtt a GMO-mentes mezőgazdaságért elnevezésű konferenciasorozatnak az a célja, hogy minél több ember támogatását szerezze meg a GMO-mentesség megőrzéséhez – mondta Budai Gyula.

Forrás: MTI

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: bioélelmiszer, fenttarthatóság, hírek, hivatalos, rendezvény
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.