Magyarország kedvező adottságokkal rendelkezik a biogazdálkodás területén

Magyarország reményeink szerint díszvendégként jelenhet meg a 2014-es nürnbergi BioFach szakkiállításon és vásáron- közölte Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára egy szakmai rendezvényen.

Európa legnagyobb nemzetközi bioszakvásárán a díszvendégként való megjelenés kiemelkedő lehetőséget biztosíthat a minőségi biotermékek, valamint hazánk bemutatkozására is – húzta alá Tóth Katalin.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, Magyarország kedvező adottságokkal rendelkezik a biogazdálkodás területén, amit célszerű még jobban kihasználni. Hozzátette, a biogazdálkodás világszerte fejlődő ágazat, folyamatosan növekszik a termelés és a fogyasztás is, ugyanakkor a verseny is fokozódik ezen a területen. Tóth Katalin leszögezte, a kiváló minőségű, magas beltartalmi, hazai termesztésű és feldolgozású biotermékek jelentős exportlehetőséget képviselnek, valamint kiválthatnák a beáramló import biokésztermékeket, javítva a mezőgazdaság, illetve a hazai kereskedelem mérlegét.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a hazai ökológiai gazdálkodás további térhódítása előnyös az egészség és a hazai környezet számára is.
Bejelentette: megkezdődött a Nemzeti Vidékstratégiában szereplő „Ökológiai gazdálkodás program” akciótervének kidolgozása, amely a 2014-2020 közötti időszak teendőit fogalmazza meg. Ezek között szerepel például a piaci igényekhez alkalmazkodó termelésnövelés és a feldolgozás fejlesztése, az ökológiai gazdálkodásból származó termékek népszerűsítése, a fogyasztói tudatosság és bizalom növelése, valamint termelői-fogyasztói hálózatok létrehozása.

Tóth Katalin azt is elmondta, hogy a szaktárca azzal is segíti a biogazdálkodókat, hogy mostantól a Vidékfejlesztési Minisztérium épülete előtt péntekenként a Vidék Mustrán rendszeresen standot biztosít számukra.

Forrás: VM

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: bioélelmiszer, biogazdaság, hírek, hivatalos
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.