Ki a kistermelő és mit jelent a kis mennyiség kifejezés?

biokertA kistermelő olyan természetes személy, aki az általa kis mennyiségben termelt, betakarított, összegyűjtött és előállított élelmiszereket közvetlenül a végső fogyasztóknak és a kiskereskedelmi, vendéglátó, valamint közétkeztetési intézményeknek értékesíti.


A különböző élelmiszerekre vonatkozó kis mennyiségek felső határai:
a) hetente 6, évente legfeljebb 72 darab kifejlett vagy növendék sertést, juhot, kecskét, struccot vagy emut
b) hetente 10, évente legfeljebb 120 darab 50 kg alatti malacot, 15 kg alatti bárányt vagy gidát
c) hetente 2, évente legfeljebb 24 darab kifejlett vagy növendék szarvasmarhát,
d) hetente 2, évente legfeljebb 24 darab 100 kg alatti borjút vágathat le és értékesíthet
e) hetente legfeljebb 200 darab házi tyúkfélét,
f) hetente legfeljebb 100 darab víziszárnyast vagy pulykát,
g) hetente legfeljebb 50 darab nyúlfélét vághat le és értékesíthet.
h) hetente 70 kg, évente legfeljebb 2600 kg húskészítményt állíthat elő és értékesíthet
i) naponta maximum 200 liter tejet,
j) naponta maximum 40 kg tejterméket állíthat elő és értékesíthet.
k) évente összesen maximum 5000 kg mézet és méhészeti terméket értékesíthet.
l) hetente 500, évente legfeljebb 20000 darab tojást értékesíthet.
m) évente legfeljebb 6000 kg halat értékesíthet.
n) évente maximum 20000 kg növényi eredetű alaptermék értékesíthet.
o) hetente 150, évente legfeljebb 5200 kg savanyúságot értékesíthet.
p) hetente 150, évente legfeljebb 5200 kg növényi eredetű, hőkezeléssel feldolgozott terméket értékesíthet
q) hetente legfeljebb 50 kg egyéb feldolgozott növényi eredetű terméket értékesíthet
r) hetente legfeljebb 50 kg vadon termő betakarított, összegyűjtött terméket értékesíthet
s) hetente legfeljebb 100 kg termesztett gombát értékesíthet
t) évente 2 hektoliter tiszta szesznek megfelelő, a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény 67. § (2) bekezdés b) pontja szerinti bérfőzött, illetve a 67/A. § (4) bekezdés b) pontja szerinti magánfőzésből származó párlatot értékesíthet
u) hetente 50 kg egyéb élelmiszert értékesíthet

A VM Tájékoztató a kistermelők élelmiszer-előállítással kapcsolatos lehetőségeiről című kiadványa a kistermelői tevékenységet végző gazdákra vonatkozó jogszabályokat mutatja be azzal a céllal, hogy segítse a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010 (IV. 30.) FVM rendelet értelmezését és gyakorlati alkalmazását. Ez a tájékoztatás a 2013 évi második kiadás alapján készült.
Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: hivatalos, kistermelő, kistermelői tájékoztató
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.