Júniusi gazdanaptár

Biozöldségeskert: Most minden gazdagon burjánzik, a gazok és gyomok is. Ilyenkor már betakarítható a bioborsó, biosárgarépa, fejes saláta. Ezzel párhuzamosan június közepe táján ültetni lehet a kési zöldség palántákat: fejes káposztát, biokelbimbót, biokaralábét, biocukkinit, biozellert.

Mostanra az utolsó, melegágyban vagy üvegházban nevelt biohagymát is ültesd ki. Ültesd ki az őszi és téli biokáposztát, védd a káposztalégy ellen. Kötözd fel a biouborkát. Szedd fel az újkrumplit, a többi biokrumplit kupacold fel bakhátba. Ültesd ki a szabadba a kényes biozöldségféléket is. A kétnyári növények magjainak többnyire most jött el a vetési ideje, de ezeket csak átgondolt kerttervezést követően, határozott vetési tervvel a kezedben vesd el.

Locsolni kétféleképp lehet. Vagy nagyon korán amikor még nem melegedtek fel a növények és a hideg víztől nem kapnak sokkot, vagy este miután a levegő kicsit kihűlt. Utóbbi kényelmesebb de az órákon át nedves növényeken könnyeben fognak a gombabetegségek.

Biogyümölcsös: Lassan elérkezik a földi bioeper szürete. Ha reggel szeded le és a csuma a növényen marad, tovább eltarthatod és ha megmosod kevesebb levet enged. Az eper a gyümölcsérés után indákat hoz, az erősebbekből érdemes dugványokat nevelni és ezekkel tovább szaporítani. A gyenge indákat célszerű kiszelektálni. A bogyósokon végezd el a zöldmetszést. A gyümölcsfák nemkívánatos hajtásait vágd le, ha szükséges, kötözzük fel. A biocseresznyét védd a madaraktól és készülj fel a közelgő szüretre, befőzésre. A bioszőlőn végezd el a nyári zöldmetszést.

Üvegház: Fontos az állandó szellőztetés, különben nagyon hamar felforrósodik a levegő és minden növény hősokkot kap. A gyümölcstermésű zöldségeket (biopaprika, bioparadicsom, biopadlizsán) egyeld ki és trágyázd, a bioparadicsom oldalhajtásait csípd ki. A tűző nap ellen árnyékolj!

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: bioélelmiszer, biogazdaság, biogyümölcs, biozöldség, fenttarthatóság, havas-tanya
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.