Januári gazdanaptár

Biozöldségeskert: Havazás vagy száraz fagy után nézzünk szét a kertben de vigyázzunk, hogy az ágyásokba ne lépjünk és a fagytól védő hótakarót se tapossuk le. A sózás károsítja növényeinket, lehetőleg még a járdákon is kerüljük. Alternatíva lehet a fűrészpor vagy kályha salak. Most lehet kiszórni a hosszú hatástartamú alaptrágyákat: komposzt, istállótrágya, lótrágya, tőzegtrágya, stb. A kerti szerszámainkat javítgassuk, selejtezzük.

Ilyenkor már vethetünk fagyba csírázó növényeket, pl. lóbabot és rebarbarát ha nem fagyos vagy saras a föld. A kert egy darabját letakarhatjuk fóliával a korai vetéshez. Ha korai biokrumplit szeretnénk vetni fólia alá akkor a hajtatásra szánt bioburgonyát csíráztassuk melegebb helyen.

A hónap végén ha enyhe az idő a fólia alá megkísérelhetünk hideg tűrő sárgarépát és petrezselymet vetni.

A zöldségtárolót rendszeresen ellenőrizzük, időnként szellőztessük és fogyasszuk bő étvággyal egészséges biozöldségeinket. Olvassátok el a biozöldség és biogyümölcs téli tárolása c. cikkünket.

A téli hónapok remek lehetőséget nyújtanak a csíráztatásra. Kísérletezzük, keressük meg kedvenceinket és fogyasszuk bőven a finom biocsírákat.

Biogyümölcsös: A fák még pihennek, a vastag hóréteg lerázásán kívül nincs velük egyéb teendőnk. A metszéssel várjunk még egy hónapot. De ha nagyon dolgozhatnékod van akkor -2 Celsius felett a gyenge növekedésű fákat, bogyós cserjéket meg lehet metszeni.

Üvegház: A decemberben kitakarított, fertőtlenített és enyhén fűtött üvegházba január végén már vethetünk biouborkát, biopaprikát, biohagymát, hónapos bioretket, biosárgarépát, biospenótot, nyári káposztát, vajrépát, articsókát, petrezselymet.

Ha tavaly nem írtuk meg az ültetési tervet akkor ennek már itt van az ideje, a növényeket meg is rendelhetjük.

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: bioélelmiszer, biogazdaság, biogyümölcs, biozöldség, havas-tanya, önellátó gazdaság
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.