Indulhat az öntözésfejlesztés

Zöld utat adott a kormány az öntözés fejlesztéséhez szükséges jogszabály-módosításoknak, így egyszerűbben és gyorsabban lehet megteremteni az öntözés feltételeit a mezőgazdaságban. Az egynyári öntözési engedélyek bevezetése a 100 hektárnál kisebb területet művelő gazdáknak nyújt könnyebbséget, a jövőben egyszerűbb lesz egy idényre szóló öntözési engedélyt kérni. Közlemény.

A rendeletmódosításokra több szempontból is szükség van, hiszen az egyre gyakoribb aszályok már a takarmány-termelést is veszélyeztetik. A kisebb gazdaságok érzékenyebbek a csapadékhiányra, és nehezebben tudják a szolgáltatásokat igénybe venni.

Az egyre növekvő szárazság és az egyenetlen csapadékeloszlás komoly hatással van hazánk mezőgazdaságának intenzitására. A nagymértékű csapadékhiány miatt az állattenyésztőknek nem csak a magas árakkal, hanem a takarmányhiánnyal is számolniuk kell. A jogszabály-módosításokkal a Vidékfejlesztési Minisztérium azt szeretné elérni, hogy a másodvetésű-, illetve az őszi vetésű növények kelesztő öntözése megoldható legyen.

Az egynyári öntözési engedélyek bevezetése megteremti az egyszerűbb és gyorsabb öntözés lehetőségét. Ezt azok a gazdák tudják alkalmazni, akiknek kicsi, maximum 100 ha területet kell öntözniük, és ezt ideiglenes szivattyúval, gyorskapcsolású vezetékekkel, vagy szórófejekkel meg tudják oldani. Így ugyanis nincs szükség vízépítési munkára, vagyis vízjogi létesítési engedély helyett elegendő csak üzemeltetési engedélyt igényelni. További egyszerűsítés, hogy a módosításokkal az egynyári öntözési engedély kiadásához mindössze egy egyszerűsített talajvédelmi terv szükséges.

A jelenlegi szabályozás szerint csak olyan helyen lehet öntözőtelepet kialakítani, ahol erre igazolhatóan legalább 5 évig szükség van. A mostani módosítás célja, hogy kis területen, ideiglenes szivattyúállásokkal, maximum egy öntözési idényre egyszerűbb eljárással lehessen öntözési engedélyt kérni.

A csapadékhiányos időszakok egyre gyakoribbak, a záporok hevesek, és csak kis területre, térségre koncentrálódnak. Az egyre szélsőségesebbé váló időjárás nagy károkat okoz, és a termelés kockázatát is növeli, ezért minden eszközzel segíteni kell a termelők alkalmazkodását.

VM Sajtóiroda

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: biogazdaság, hírek, hivatalos, pályázat
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.