Tabajdi Csaba: igenis vannak génmódosított növények Magyarországon

Korábban mi is felhívtuk a figyelmet arra a jogszabályi anomáliára miszerint termelni ugyan tilos a GMO növényeket Magyarországon, de forgalmazni lehet. Az MTI cikke:

A génmódosított szervezetek (GMO), növények kérdésének tisztázását sürgette Tabajdi Csaba hétfőn – tudatta közleményében az Európai Parlament magyar szocialista képviselője.

Tabajdi annak a véleményének adott hangot, hogy az alaptörvény rendelkezéseivel ellentétben Magyarországon igenis forgalmaznak génmódosított növényeket.

“Hazánk jelenleg nem mentes génmódosított növényektől. A magyar gazdák nem termelnek – alkotmány szerint – nem is termelhetnek génmódosított növényeket. Az állattenyésztésben azonban a behozott takarmánykeverékek döntő többsége latin-amerikai eredetű szóját tartalmaz, melynek döntő többsége génmódosított. Így a génkezelt növények veszélyeinek továbbra is kitesszük magunkat. Fontos lenne, hogy megtiltsuk minden olyan élelmiszer forgalmazását Magyarországon, amely bizonyíthatóan káros az egészségre, illetve környezetünkre” – hangoztatta a magyar szocialista EP-delegáció vezetője, a mezőgazdasági bizottság tagja.

A képviselő szerint a helyzetet tovább bonyolítja az Európai Bíróság szeptemberi ítélete, amelynek értelmében a tagállamok nem tilthatják meg, hogy területükön a gazdák génmódosított növényeket termesszenek. Ez a döntés ellentétben áll a magyar Alaptörvény XX. cikkével, amely tiltja a genetikailag módosított növények hazai termesztését. Az Európai Bíróság 2012. szeptember 6-án megerősítette, hogy az európai gazdák termeszthetnek olyan génmódosított növényeket, amelyeket az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal engedélyezett. A tagállamok nem tilthatják meg általános jelleggel területükön az ilyen növények termesztését – ismerteti a döntés részleteit Tabajdi Csaba közleménye.

“Amikor élelmiszerbiztonsági szempontok alapján joggal ellenezzük a génmódosított növényeket, akkor tisztában kell lennünk azzal, hogy azok az európai- és magyar élelmiszerláncban évek óta jelen vannak. A Magyarországra behozott kukorica és szója esetében egyáltalán nem biztosítható azok GMO mentessége. Ezért a génmódosított növények kérdését mihamarabb tisztáznunk kell” – fogalmaz közleményében a szocialista politikus.

MTI

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: fenttarthatóság, hírek, hivatalos
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.