Ideális idő a mezőgazdaságnak

biobarackNem csalódtak a derülátók, végre valóban megjött a tavasz. Virágoznak a fák és bárhol járunk a határban, szántanak, vetnek vagy ápolják a növényeket.

A kajszibarack és a mandula már virágzik, a meggy- és a cseresznyefák virágzása jövő hétre várható. A virágrügyek eddig nem fagytak el, s ha tavasszal sem lesz virágfagykár, akkor kiváló termést hoznak.  Apostol János, az  Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet tudományos főmunkatársa szerint amennyiben a tavaszi fagy elmarad, az idei  évben kiváló minőségű gyümölcsökre számíthatunk, függetlenül az eddigi  időjárástól. Eddig az országban egyedül Békés megyében panaszkodtak tavaszi fagykárokra, ott máris mintegy hatvan százalékos terméskiesésre számítanak.

A belvizek miatt sok helyen féltették  a későn jött hó elolvadása után az őszi vetéseket. Bár a szakemberek egy része határozottan  állította, hogy egy jó hetet, tíz napot kibírhatnak a vízben a  fejlődő növények, főleg, ha éjszakára nem jön fagy. Zömmel nekik lett igazuk. Bátor Árpád, a Mezőgazdasági Szövetkezők és  Termelők Országos Szövetsége (MOSz) alelnöke, a megyei szervezet elnöke, a Palota-Vidék 2000 Zrt elnök-igazgatója ugyan azt tapasztalta  két nappal ezelőtt, hogy az Alföldön háromszor akkorák már az ősziek,  mint nálunk , de azért az itteni gazdáknak sincs okuk panaszra, szépen fejlődnek a növények. Az általa irányított gazdaság földjein már elvégezték a most esedékes növényvédelmi munkákat. Most éppen borsót vetnek, amivel igazából valamelyest kicsúsztak az időből, de bíznak benne, hogy még behozzák a növények a lemaradást. A megye több pontján is  azt tapasztalta, hogy hiába volt korábban sok a csapadék, öntötte el a területeket a belvíz, már kellene a friss vetésnek egy kis áztató eső, hogy jobban keljen. A következő napokban kezdenék meg a napraforgó vetését, de ezt a növényt idén kiemelték a vetésforgójukból, ezért a kukoricával folytatják a munkát. Az időjárás most ideális a mezőgazdasági munkákhoz, ezért mindenütt szépen halad a szántás, a vetés és a tavaszi növényvédelem egyaránt.

Forrás: http://veol.hu/

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: biogazdaság, hírek
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.