Hol és milyen feltételek mellett értékesíthet a kistermelő?

termelői piacA kistermelő a végső fogyasztónak:

a)  nem  állati  eredetű  alaptermékeket,  mézet,  méhészeti  terméket  és  élő  halat  saját gazdaságának  helyén,  Magyarország  területén  működő  valamennyi  piacon,  vásáron, rendezvényen és engedélyezett ideiglenes árusítóhelyen,
b)  egyéb  állati  eredetű  alaptermékeket,  általa  levágott  baromfit  és  nyulat,  általa kifogott  halat,  általa  megtermelt  alaptermékből  előállított  egyéb  élelmiszert (sertés,  juh,  kecske,  szarvasmarha,  strucc  és  emu  húsának  kivételével)  saját gazdaságának helyén, a régión belül  (saját megye és Budapest)  vagy a gazdaság helyétől légvonalban számított 40 km távolságon belül  működő piacon, vásáron, rendezvényen és engedélyezett ideiglenes árusítóhelyen,
c)  saját  gazdaságában  nevelt  és  közfogyasztás  céljára  engedélyezett  vágóhídon levágott sertés, juh, kecske, szarvasmarha, strucc és emu húsát saját gazdaságának helyén értékesítheti.

A  piac  fogalmába  beleértendő  a  Kereskedelemről  szóló  2005.  évi  CLXIV  törvényben meghatározott  helyi  termelői  piac  is,  amely  egy  kifejezetten  a  kistermelők  számára létrehozott, korábban nem létező jogszabályi kategória és kereskedelmi fórum. A  kistermelő  az  előző  pontokban  felsorolt  termékeit  a  régión  belül  (saját  megye  és  Budapest)  vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva 40 km távolságon belül működő
kiskereskedelmi, vendéglátó és közétkeztetési létesítményeknek is értékesítheti.
A  piacon  és  vásáron  történő  értékesítés  során  a  vásári,  piaci  és  vásárcsarnoki  árusítás közegészségügyi  szabályairól,  továbbá  a  vásárokról  és  a  piacokról  szóló  rendeletekben foglalt előírásokat is be kell tartania a kistermelőnek.

A VM Tájékoztató a kistermelők élelmiszer-előállítással kapcsolatos lehetőségeiről című kiadványa a kistermelői tevékenységet végző gazdákra vonatkozó jogszabályokat mutatja be azzal a céllal, hogy segítse a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010 (IV. 30.) FVM rendelet értelmezését és gyakorlati alkalmazását. Ez a tájékoztatás a 2013 évi második kiadás alapján készült.
Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: hivatalos, kistermelő, kistermelői tájékoztató
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.