Hogyan jelölje a kistermelő csomagolt és csomagolatlan élelmiszereit?

Az  értékesítés  módja  szerint  megkülönböztetünk  csomagolt  és  csomagolatlan élelmiszereket.

1. A  gazdasága  helyén,  piacon,  vásáron,  rendezvényen,  ideiglenes  árusító  helyen  és házhoz szállítás  útján  történő  csomagolt  termékek  értékesítése  esetén  a  terméken  fel kell tüntetni:
a)  a kistermelő nevét,
b)  címét vagy a gazdaság helyének címét,
c)  a termék nevét,
d)  a fogyaszthatósági vagy a minőségmegőrzési időtartamát,
e)  amennyiben értelmezhető a szükséges tárolási hőmérsékletet, valamint
f)  a termék tömegét (kivéve, ha a csomagolt terméket a kistermelő a vevő jelenlétében méri le.)

2.  A  gazdasága  helyén,  piacon,  vásáron,  rendezvényen,  ideiglenes  árusító  helyen  és házhoz szállítás útján való  csomagolatlan  termékek értékesítése esetén a kihelyezett  termék  előtt fel kell tüntetni:
a)  a kistermelő nevét,
b)  címét vagy a gazdaság helyének címét és
c)  a termék nevét.

3.   A  kiskereskedelmi  és  vendéglátó  létesítmények  számára  értékesített  csomagolt termékeken:
a)  az  élelmiszerek  jelöléséről  szóló  rendeletben meghatározott  jelölést  kell alkalmazni,
b)   a  csomagoláson,  a  termék  megnevezése  előtt  fel  kell  tüntetni  a  „kistermelői”, vagy méz esetében a „termelői” jelzőt.

4.   Kiskereskedelmi  és  vendéglátó  létesítmények  számára  a  csomagolatlan  termékek  – beleértve az alapterméket is – értékesítése esetén:
a)  a kiskereskedelmi létesítménynek az árusítás helyén fel kell tüntetni:
i.  a kistermelő, illetve
ii.  a termék nevét,
b)  a termék megnevezése előtt fel kell tüntetni a „kistermelői” vagy méz esetében a „termelői” jelzőt,
c)  a kistermelő dokumentált módon köteles tájékoztatni a kereskedőt:
i.  az  élelmiszer  fogyaszthatósági  vagy  a  minőségmegőrzési időtartamáról és
ii.  a szükséges tárolási hőmérsékletről.

A VM Tájékoztató a kistermelők élelmiszer-előállítással kapcsolatos lehetőségeiről című kiadványa a kistermelői tevékenységet végző gazdákra vonatkozó jogszabályokat mutatja be azzal a céllal, hogy segítse a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010 (IV. 30.) FVM rendelet értelmezését és gyakorlati alkalmazását. Ez a tájékoztatás a 2013 évi második kiadás alapján készült.
Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: hivatalos, kistermelő, kistermelői tájékoztató
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.