Házi sajtkészítés: lépésről lépésre

Nagyon kedves olvasónk, Takács Eszter megírta nekünk a saját maga által kitapasztat házi sajtkészítés fortélyait. Külön öröm, hogy nálunk kezdett ezzel a csodálatos tevékenységgel ismerkedni. Pontosan ezért hoztuk létre az oldalt, hogy a hozzá hasonló lelkes emberek megkapják azt a pici kis segítséget ami az induláshoz kell és tehessenek egy lépést egy belső értékeiben minőségibb élet felé. Össze kell piszkolni a kezünket, ügyeskedni, szervezni kell. Sokkal bonyolultabb mint bemenni a csillogó neonfények birodalmába és levenni a polcról, de aki kóstolta tudja, hogy ennek van csak igazán értéke. Köszönöm Eszter a lelkesedésed és hogy megosztod velünk is.

ESZTER ÉS A SAJTKÉSZÍTÉS

A történet természetesen azzal kezdődik, hogy imádom a sajtokat. Annyira, hogy a régmúltban (pár évvel rendszerváltás után) a 25. születésnapomra – a lehetetlent súrolva – 25 féle sajtot kaptam. Csodálatos ajándék volt!
A sajtok iránti vonzalmam az évek során mit sem csökkent, viszont a sajtok állaga, íze az árukkal fordított arányosságot mutat – szerintem – az elmúlt években. Ráadásul azóta a családomban sok az allergiás, illetve jómagam megküzdöttem a rákkal. Mindez arra sarkall, hogy a lehető legtisztább élelmiszereket együk, a lehető legkevesebb vegyszert használjuk (mosódió, szódabikarbóna, ecet…). Jó öreg Földünk is rászolgált már a kíméletre.
A sajtgyártás ennek a törekvésnek az egyik állomása. Nagy örömömre nálunk (Sopronban) is lehet már automatás friss tejet venni, de a termelő házhoz is viszi a nagyobb mennyiségben rendelt tejet. A sajtgyártás után az interneten keresgéltem, amikor megtaláltam a Havas-tanya honlapját, ahol egyszerűen, bíztatóan, minden hókusz-pókusz nélkül rátaláltam a receptre. Az első próbálkozásom, hogy házi sajtot készítsek, nem sikerült, pontosabban nem sajt lett belőle, hanem nagyon finom házi túró (én a boltit nem eszem meg magában, ezt pedig faltam, a lehűtött írónál pedig nincs jobb szomjoltó ital a világon). Írtam a honlapon, kérdeztem, hogy mit ronthattam el és Krisztián, aki az oldalt gondozza, rövid időn belül válaszolt és bíztatott, hogy ne adjam fel. Hallgattam rá és ma már egyre jobb sajtokat készítek.
Miután elmeséltem neki a sikeres próbálkozásaimat is, arra kért, írjam meg az eddigi tapasztalataimat, esetleg fényképekkel illusztráljam, hogyan alkotok kis boszorkánykonyhámban. Ez a minimum, amit megtehetek a sok segítségét, tehát íme.

Az eszközökházi sajtkészítés
• min. öt literes lábas,
• szűrő,
• pelenka vagy ritka szövésű konyharuha,
• mérőpohár,
• befőttesüvegek a préseléshez,
• rács és csepegtetőtálca (tepsi) a szárításhoz,
• prés

házi sajtkészítésházi sajtkészítésEz utóbbit gyorsan és egyszerűen meg tudjuk csinálni mi is. Először nagyobb tejfölös poharakat használtam, azonban jobb (erősebb és nagyobb) az éthordóból készített prés. Ráadásul azok sem vesznek kárba, amiknek letörött a füle. Ahhoz, hogy a felesleges nedvesség távozni tudjon a sajtból, az edények alját és oldalát perforálnunk kell. Ezt én úgy oldottam meg, hogy egy húsvillát felmelegítettem a gáztűzhely lángjában és azzal böködtem ki a lyukakat. Az edények tetejét körbevágtam annyira, hogy becsusszanjanak az edények aljáig. Így tudunk majd velük préselni.

Hozzávalókházi sajtkészítés hozzávalók
• 5 liter házi tej (minél zsírosabb, annál több sajtot kapunk),
• 1,5 dl 10%-os ecet,
• só,
• víz,
• ha ízesített sajtot készítünk, akkor fűszerek.

Ha fűszeresházi sajtkészítés hozzávalók sajtokat készítek, akkor előre el szoktam készíteni a hozzávalókat, hogy ne kelljen kapkodni. Nálunk a fokhagymás, köményes, borsos-diós, medvehagymás és a gyerekek körében az aszalt gyümölcsös a sláger. A képeken a natúr, a köményes és a borsos-diós látható.

Sajtkészítés

házi sajtkészítés

Feltesszük a tejet forrni. Kevergessük, hogy ne kozmáljon le nagyon. Ha kicsit megkapja az edény alján, nem baj, a tej nem veszi át az ízét. Én szoktam tenni bele kb. 15 g sót.
házi sajtkészítés Nagyon vigyázzunk, hogy ne fusson ki! Valójában nem kell lobogva forrnia, de az sem jó, ha nem forr fel eléggé. Tapasztalataim szerint ez a legérzékenyebb pont. Ha nem elég meleg a tej, akkor nem fog összeállni, ha viszont nem figyelünk oda, gyorsan kifut, de akkor már le is ég. Ennél a lépésnél nagyon figyeljünk! Leginkább halljuk, hogy már forr.
házi sajtkészítés Lassan, óvatosan adjuk hozzá az ecetet. Egy-két perc múlva én le is zárom a gázt, de hagyom még állni, hogy szépen elváljon az író és a massza.
házi sajtkészítés Nagyjából így kell kinéznie.
házi sajtkészítés Amíg várunk, hogy szétváljon az író és a massza, tegyük a szűrőt a mosogatóba (vagy ha az összes írót fel akarjuk fogni, akkor egy nagyobb edénybe) és tegyük bele a pelenkát.
házi sajtkészítés Egy szűrőkanállal merjük át a masszát a pelenkára.
házi sajtkészítés Nagyon szép és illatos.
házi sajtkészítés Fogjuk össze a pelenkát és emeljük fel. Hagyjuk, hogy a felesleges folyadék kifolyjon. Le-föl emelgethetjük, így gyorsabban megy.
házi sajtkészítés Ha már a nagyja kifolyt, tekerjük össze, hogy a maradék nedvességet is ki tudjuk préselni, de vigyázzunk, mert forró!Ahogy kezdi elveszíteni a felesleges nedvességet, egyre inkább kezd „gömböcösödni”.
házi sajtkészítés Ha ízesített sajtot akarunk, akkor most kell beletenni a fűszereket. Alaposan keverjük össze.
házi sajtprés Akár fűszerrel, akár anélkül, mehet a présbe.
házi sajtpréselés A préseléshez súlynak befőttesüveget és abban egyre több vizet szoktam használni. A vizet később felhasználom a sófürdőhöz.
házi sajtpréselés Amint összeáll úgy, hogy megtartja a formáját, meg kell forgatnunk a présben. Így lesz szép a teteje és az alja is. Általában délután készítem a sajtokat. Éjszakára megfordítom, majd reggel újra. Másnap délutánig préselődnek.
(A köményes sajtba őrölt köményt teszek, de a préselésnél mindkét oldalát megszórom egész köménnyel, úgy préselem.)
házi sajtkészítés Következő délután jön a sófürdő. Az én családom nem nagyon szereti a sós ételeket, ezért én 1 l vízhez 100 g sót teszek. A nagy sajtokat 5-6, a kicsiket 2-3 órára szoktam a sós vízben hagyni. Közben egyszer megforgatom őket. A különböző ízesítésűeket külön-külön teszem.

Ezután 1-1,5 napig tovább száradnak-érnek a rácsokon, amíg szép kis kérgük nem képződik. Zsírpapírba csomagolva a hűtőben sokáig eláll (nem tudom meddig, mert mindig elfogy). Akár dobozban is tarthatjuk, de vigyázzunk, hogy a sajt ne érintkezzen a műanyaggal, vagyis akkor is csomagoljuk be zsírpapírba! Ha nem tesszük hűtőbe, akkor egyre keményebb, reszelhetőbb lesz. Érdemes fogyasztás előtt kb. fél órával kivenni a hűtőből, hogy a teljes ízvilágát élvezhessük.

házi sajtkészítésházi sajtkészítésházi sajtkészítés

házi füstölt sajtkészítésházi füstöltsajt készítés

A füstölésre szánt sajtok még megjárják a füstölőt is, aztán ilyen gyönyörűek és nagyon-nagyon finomak lesznek! A sajtfüstölés kb. 3 napos folyamat ahol a sajtok 20-24 C fokos, folyamatos hideg füstben töltik az időt.

 Van vele munka, rendetlenséggel és némi kosszal jár, időigényes, de az ízük, a családtagjaim arca, lelkesedése bőven kárpótol ezekért. Ráadásul ezek a sajtok tökéletesen grillezhetők, ránthatók, nem folynak szét, hiszen nincs bennük semmi állománynövelő, -javító adalék, csak tej, egy kis ecet, ami az elején összehúzza és a fűszerek
Sok sikert!

Sopron, 2014. március 1.
Takács Eszter

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: biosajt, házilag
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.