Házi sajt készítés

Miért készítsünk házi sajtot?

Mert ha elsőre nem is de kis gyakorlás után bizonyosan finomabb lesz mint a bolti, ráadásul az igazi sajtok árához hasonlítva olcsóbb is. Fontos hangsúlyozni az igazi sajtot. 1 liter élő kultúrát tartalmazó biotejből kb. 12-15 dkg biosajtot tudunk készíteni. 1 liter termelői tej már 160,- Ft-ért is megvásárolható, vagyis egy kg sajtért 1.066,- Ft értékű tejet kell vennünk. Ha erre rászámoljuk az infrastruktúra, munka és szállítási költséget akkor világosan látszik, hogy a multik akciós sajtjai nem készülhetnek kizárólag tejből, van bennük viszont bőven adalék anyag. Ennek szép példája a pizzafeltét nevű förmedvény.

Tehát maradjunk az igazi sajtok világában, illetve sokkal inkább lépjünk át oda. Ha eddig a multik akcióira vadásztunk akkor most keressünk termelőt még jobb ha biotermelőt és vegyünk tőle először csak 5 liter friss bioboci tejet. A gyári tejeket felejtsük el, a hőkezeléssel és homogenizálással elveszítik azon képességüket, hogy a reggeli ital kategóriánál nemesebb dologgá válhassanak. Persze tehén tej helyett lehet juh vagy kecske tejjel is kísérletezni és így saját magunk tapasztalhatjuk meg többek között azt is, hogy a kecsketej nem feltétlenül kell, hogy büdös legyen viszont ha jó helyen legel az állat még a gyógynövényeket is érezhetjük tejében. A biosajtnak vásárolt tej legyen zsírosabb, legalább 2,8%-os.

Akkor végre készítsünk házi sajtot!

A közhiedelemmel ellentétben nem elengedhetetlen a sajtoltó beszerzése, anélkül is remek sajtokat kreálhatunk.

5 liter tejet óvatosan forraljunk fel. Ha felforrt öntsünk hozzá 1,5 dl 10%-os ecetet és addig főzzük amíg a túró szerűre összerántott tej jól elválik a savótól. Ezután textil pelenkába öntjük és hagyjuk fél órán át csepegni. Ha szeretnénk belekeverni valamit a sajtba akkor annak most van itt az ideje, öntsük egy edénybe a képlékeny masszát és ízesítsük. Tehetünk a házi biosajtunkba apróra vágott biohagymát (biomedvehagyma, biofokhagyma, biovöröshagyma, bioschnidling), apróra tört diót, olajbogyót, tökmagot, borsot, de akár gyümölcsöket is. Nagyon izgalmas tud lenni például ahogy egy aszalt biofüge, biobarack, darabka íze berobban a szánkba a finom sajt mellé. De izgalmas lehet a bioszeder és a bioszamóca ízesítés is. Kísérletezzetek! Nehéz rosszul csinálni. Figyelem! Sót ne rakjunk bele mert egyrészt nem fogjuk érezni az ízét, másrészt gátolni fogja az érési folyamatot.

Ha lecsepegett a sajt és beízesítettük (vagy nem is akarjuk belülről ízesíteni) tegyük egy sűrű szitába vagy szűrőbe a még mindig képlékeny masszát. Tegyünk a tetejére egy sütőpapírt és terheljük le. Lehet a terhelés egy vízzel teli lábos vagy bármi, lényeg, hogy közel teljes terjedelmében fedje a sajtot de ne ütközzön a szűkülő szita falának ahogy lassan lepréseli. Újabb fontos döntést kell hoznunk, meddig préseljük a házi sajtot? Ha kenhető sajtot szeretnénk akkor semeddig, hagyjuk 6-8 órát csöpögni és ízesítés után kész vagyunk. Ha viszont keményebb de könnyen szeletelhető sajtra vágyunk akkor a préselés ideje 2-3 óra lesz. Ha kemény sajtot ennénk szívesen akkor pedig 12 óráig hagyjuk lapulni.

Ha tartósítani szeretnénk akkor vagy alaposan kenjük be sóval vagy tegyük fél órára 20%-os (1 liter víz + 20 dlg só) sóoldatba. Ez főleg lágy sajtoknál kényelmes eljárás. A Mozzarrela sajtot például fogyasztásig sós vízben tárolják. Fura formájú sajtunkat most is ízesíthetjük, kívülről adhatunk neki bármilyen de lehetőleg nagyon apró vagy porszerű ízesítőt pl. darált diót vagy apróra vágott zöldfűszereket.

A kész sajt 5-8 °C fokon érzi magát a legjobban sütőpapírba csomagolva, 3-4 naponta átforgatva.

Tehát amire szükségünk lesz:

  • 5 liter (bio)tej min. 2,8%
  • 1,5dl 10%-os ecet
  • szűrő anyag (pelenka)
  • préselésre alkalmas eszköv
  • só vagy 20%-os sóoldat
  • ízesítők (só, dió, zöldfűszerek, friss vagy aszalt biogyümölcs)
  • kíváncsiság

Jó mulatást!

Eszter házi sajtkészítési leírása lépésről lépésre

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: bio recept, bioélelmiszer, biosajt, havas-tanya, házilag
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Házi sajt készítés bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Sajtfüggőség! Tényleg függőséget okoz a sajt???Havas-tanya

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.