Gyümölcsész képzés – oltó és szemző vesszők szedése, tárolása, kézben oltás, az oltványok tárolása

tájfajta gyümölcsös oltás szemzésOltó és szemző vesszők szedése, tárolása, kézben oltás, az oltványok tárolása

2014. február 21. A tegnapi tavaszi napsütésnek nyoma sem volt ellenben az egész nap szemerkélő eső sem vette el kedvét kicsiny csapatunknak. Ismét felsorakoztunk János bácsi mögött a péceli gyümölcsösben. Az egy hónappal ezelőtti gyümölcsész képzés beszámolójáért katt ide. A mai napon is rengeteg tanultunk a tájfajta gyümölcsösök kezeléséről.

Az oltóvesszőket mindig nyugalmi állapotban kell szedni lehetőleg minél rövidebb tárolási idővel. A tárolás 1-5 fok közötti hőmérsékleten célszerű egy lezárt műanyag palackban. A palackba ujjnyi vizet is töltsünk, hogy nedvesen, párásan tartsa belül a levegőt, ettől az oltóvesszők nehezebben száradnak ki. A palackokat feliratozzuk a tájfajta nevével és dátummal is lássuk el.

A jó oltóvesszőn levélrügyek vannak amiket onnan ismerünk fel, hogy hosszúkásabbak, hegyesebbek mint a kerekebb virágrügyek amik majd a termést hozzák. Az oltóvesszőn legyen legalább 3-4 levél rügy. Ez elsőre talán bonyolultnak hangzik de ha odaállsz egy kis oltógallyhoz meg fogod látni a különbséget. Mivel az oltványok tetejét gyakran visszametszik (egyesek szerint ez kötelező de a gyakorlat azt mutatja, hogy egyáltalán nem feltétel) ezért az sem fontos, hogy az oltóvessző végén legyenek a levélrügyek.

Szerszámok az oltáshoz, szemzéshez

szemzőkés profilMielőtt az oltóvessző vágás témáját tárgyaljuk had tegyek egy kis kitérőt a szerszámok felé. A legfontosabb, hogy a szemző vagy oltó kés éles legyen. Gyakran halljuk, hogy “éles mint a borotva”. Nos ez ebben az esetben ez nem túlzás, hanem szó szerint értendő alapkövetelmény.

A szemző vagy oltó kések vágóprofilja nem párhuzamos mint a hagyományos konyhakéseké. Az egyik profil egyáltalán nincs élezve. A alábbi móricka ábrából talán érthető. Az sem mindegy melyik oldalát élezzük a késnek, jobb kezes késnél jobb kézbe fogva, az élét lefelé tartva a felénk eső részt fenjük meg, balkezesnél fordítva. Tapasztalataim szerint egy jó szemzőkéssel minden munkát meg lehet csinálni de ne dőljetek be a márkáknak. Az egyik Kolléga vadi új, kerti szerszámokban igen nagy márkának számító szemzőbicskája nem tudta a fenti követelményeket, rossz volt az élkiképzés illetve éle sem nagyon volt. Gazdaboltban nem nagyon érdemes keresni, én is csak az ötödikben találtam de ott sem olyat amit megvettem volna. Többen ajánlották Csiga Andrást mint precíz késművest.

Az élezést otthon is el tudjátok végezni 3 lépésben.

  1. A jobbkezes kést jobb kézben fixen tartva kaszakövön körkörösen húzogatod a pengét. Fontos, hogy a penge kaszakővel bezárt szöge minél állandóbb legyen. A kaszakövet gyakran vizezd be!
  2. Utána festékboltban kapható 600-as üvegpapírt ráragasztasz egy akkora műanyag vagy üveglapra amin kényelmesen tudsz fenni és úgy mint a kaszakövön, húzogatod a pengét.
  3. Ugyan ezt teszed 1.200-as üveglappal.
  4. Ha kész vagy az 1.200-as üveglapon lehúzod a késnek azt az oldalát amihez eddig nem nyúltál. Csak egyszer és csak a sorják miatt.

Ha már van jó éles oltó vagy szemző késünk használjuk!

Sokféle módszer létezik amiknek az elnevezésén kisebb műhelyvitánk támadt úgyhogy a teljesség igénye nélkül:

  • héj alá oltás
  • T szemzés
  • Chip szemzés
  • párosítás
  • rügylapozás

Ma a párosítással ismerkedtünk meg alaposan tehát én is ezt próbálom bemutatni. Nagyon fontos, hogy tiszta kézzel és tiszta szerszámmal dolgozzunk. A kést spirituszban vagy alkoholban lehet fertőtleníteni. Az egyik legfontosabb szabály, hogy az oltás vágott felületéhez nem szabad kézzel hozzáérni. A csonthéjasok nagyon érzékenyek a sebekre, náluk a párosítás a legeredményesebb.

Párosító oltásnál fontos, hogy egyenes metszeteket készítsünk amik könnyedén összeilleszthetőek. Ehhez közel azonos méretűnek kell lenni az alanynak és az oltó ágnak is. A metszet hossza ne legyen se túl hosszú se túl rövid, a nagyobb sebfelületen könnyebben indul meg a hegesedés, kb 1,5- 2 cm az ideális. Az alábbi példában egy kiültetésre váró vad alanyt oltottunk, de ha meglévő fára szeretnénk oltani annak is ezek a lépései.

A bio gyümölcsfa alanyt áttöröljük, hajszálgyökereit oltás előtt visszavágjuk

A gyümölcsfa alanyt áttöröljük, hajszálgyökereit visszavágjuk

Szorosan magunkhoz húzott kézzel egy határozott mozdulattal levágjuk, a félősebbek szigszallaggal tekerjék körbe a hüvelykujjukat

Szorosan magunkhoz húzott kézzel egy határozott mozdulattal levágjuk, a félősebbek szigszallaggal tekerjék körbe a hüvelykujjukat

Bio gyümölcsfa oltóvessző párosítás

A közel azonos átmérőnél, azonos hosszúságban és egyenesen metszett oltóvesszőt és az alanyt ellenőrizzük, kézzel nem érünk hozzá a vágott felülethez

Bio gyümölcsfa oltóvessző párosítás

Ha mindent jól csináltunk a két metszett párhuzamosan illeszkedik

Bio gyümölcsfa oltóvessző párosítás

Oltószalaggal vagy tejes zacskó csíkkal szorosan összekötjük

Bio gyümölcsfa oltóvessző párosítás

3-4 rügyet meghagyva az oltóvesszőt vissza lehet vágni. Fontos a sebkezelés. A kiültetésig nedves, humuszos földben lehet tárolni 1-5 C fok között.

Oltószalag készülhet 1-1,5 cm széles tejes zacskó csíkokból. Előtte kicsit meg kell nyújtani, hogy ne a rátekerés közben nyúljon meg és szorosan tartsa az oltványt. Ha az Bio gyümölcsfa oltóvessző párosításoltás sikeres volt ez néhány hét múlva látszani fog, de a szalagot kb. fél évig rajta kell hagyni. Után mindenképp vegyétek le mert a gyümölcsfa elkezdi körbe nőni.

Ha jól csináltad egy év múlva így néz ki a végeredmény.

 

Katt a képekért:

Gyümölcsész képzés 2
Gyümölcsész képzés 2feb 21, 2014Photos: 53
 
Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: biogyümölcs, fenttarthatóság, házilag
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.