Gyümölcsész képzés – fél év után

Mai nappal elérkeztünk a Péceli Gyümölcsész tanfolyam záró napjához.

gyümölcsész képzésAz volt a terv, hogy megpróbálom összefoglalni mi mindent tanultunk, de közben rájöttem ez egy lehetetlen vállalkozás. Ha rendszeresen látogatod a blogot akkor a korábbi gyümölcsész képzés bejegyzéseit olvastad, a technikai információkat ismered, felesleges elismételni. De a fél év alatt rá kellett jönnöm, nem ez a lényeg. Többet láttunk, hallottunk, éreztünk ez alatt a gyorsan elszálló néhány hónap alatt mint a gyümölcs gondozás technikai fortélyai. gyümölcsész képzésPersze megtanultuk a metszés, oltás, faseb kezelés, korona alakítás, tápanyag és vízgazdálkodás alapjait, sőt ki is próbáltuk ezeket de ennek a tanfolyamnak számomra nem ez volt a legfontosabb üzenete. Találkoztunk néhány Emberrel akik nem cirádás szavakkal, széles mosollyal és nyakkendőben gesztikulálják az ökobio, save the trees szlogeneket, hanem egész egyszerűen -ha idejük engedi- felveszik a kopott munkásruhát, a régi de jól bevált metszőollót és kimennek a gyümölcsfák közé DOLGOZNI.

Nem pályázati pénzekért vagy mások elismeréséért, még csak nem is a gyümölcstermésért hanem egész egyszerűen azért mert ez jó Nekik. Jó Nekik ha egy gyümölcsfajta nem tűnik el, ha a biodiverzitás jól csengő kifejezése mögé nemcsak elképzelik de látják is a különböző fajtákat, ismerik az erősségeiket és a gyengéiket. Képesek messzire utazni, hogy megfiatalítsanak egy fácskát és oltóvesszőket hozzanak róla, hogy aztán az tovább éljen és viruljon valahol máshol az országban. Jó Nekik egy fát egészségesen, életerősen virulni látni, gyönyörködni a természet zsongó, mindent elsöprő élni akarásában és tenni mindezt azzal a jóleső érzéssel, hogy egy picit Ők is besegítettek ebbe a történetbe.

gyümölcsész képzésKülönleges élmény ilyen Emberek között tevékenykedni, néha azzal a kétkedéssel magadban, hogy Ők ennyire nem a valóságban élnek vagy épp ellenkezőleg? Ők azok akik igazán két lábbal állnak a földön? Én azt hiszem mindenképpen az utóbbi. Ha kicsit lecsupaszítjuk a mindennapi életünk mesterséges mázát és látni véljük a mögötte felsejlő üres értelmetlenséget (amit kultúrkörökben fogyasztói társadalom gúnynévvel illetnek) akkor elég egyértelmű a válasz. Persze az élet ennél bonyolultabb, dolgoznunk és érvényesülnünk kell, hogy élhessünk, lehetőleg úgy ahogy mi szeretnénk. Szép példákat láttunk itt egyéni sorsokból arról meddig lehet a végleteket kergetni és valódi békében élni önmagunkkal mindezek ellenére is.

gyümölcsész képzésA kissé szubjektív bevezető után nézzük hogyan telt az utolsó képzési nap. Az időjárás kellemes alaphangulatot biztosított bár az elején az eső néhányszor megtréfált. Épp ezért az oklevél kiosztással és egy rövid, a kútfúrás rejtelmeibe beavató előadással indult a nap mielőtt kiballagtunk a kertbe. Fontos infó, hogy évi 500 vagy napi 1,5 m3 fölött jegyzői engedély kell a kútfúráshoz, ez alatt csak bejelentési kötelezettségünk van a hatóság felé.

Kissé elrévedezve, kissé álmélkodva nézegettük az elmúlt fél év munkáinak gyümölcsét. Többen megörvendeztek saját ténykedésük eredményességén, közben újabb érdekességeket szívtunk magunkba. Gergő beavatott a zöldmetszés mint termés szabályozó eszköz rejtelmeibe, gyümölcsész képzésJános bácsi megtanított a gyors fűkötél készítésre és kibontogattuk az agyaggal bélelt szoknyás oltásunkat is.

Rendesen egy ilyen cikk végére a köszönetnyilvánítás szokott maradni. Nem szeretnék ebben most senkit sem kiemelni. Nem azért mert nem érdemli meg, hiszen nem kevés szervezés és lelkesedés bírta életre hívni ezt a remekül sikerült történetet, hanem mert valóban az egész Csapatnak hálás vagyok. A lelkesedésért, a kedves szavakért, azért mert senkihez nem tudtam úgy odamenni a kérdéseimmel, hogy ne adott volna kedves, türelmes és részletes választ. Köszönöm!

 

gyümölcsész képzésgyümölcsész képzés

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: rendezvény
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.