Októberi gazdanaptár

Biozöldségeskert: A fagytűrő vagy fagyhatást igénylő növényeket hagyjuk a földben, a többi biozöldségfélét szedjünk fel és tároljuk be. A biospárga ágyát mulcsozzuk, miután hajtásait levágtuk. A téli biosalátákat ültessük ki ha még nem tettük volna, a biobab és bioborsó szárát vágjuk le, tegyük a komposzthoz, gyökereiket hagyjuk a talajban.

Aki istállótrágyát akar a földbe forgatni most tegye meg. A trágya kiszórása után forgassuk azt be a földbe. Véleményünk szerint azonban jobb a termőföld érzékeny biodiverzitását nem megbolygatni a felásással. A kiszórt trágyát vékony mulcsréteggel takarjuk be és bízzuk a többik a föld lakóira.

Biogyümölcsös: A fákról szedjük le a gyümölcsmúmiákat (megbarnult, esetleg penészes, összeaszott termés ami még a kocsányon lóg), és a téli araszoló ellen helyezzünk fel enyvgyűrűt.

A téli araszoló lepkék 12-15 cm mélyen kialakított bábkamrában bábozódnak be, és ősz után jönnek elő, illetve rajzanak ki lepke alakban. A hím lepke október végétől, december végéig a késő esti időszakban keresi fel a fatörzsekben rájuk váró szárnyatlan nőstényeket. Egy évben akár 700-800 db tojás lerakására is képesek. Belőlük kelnek ki rügypattanás előtt a nagy téli araszoló hernyók. A tojásukat elhagyó hernyók a szövedékszálakon leereszkednek az ágakról.
A tojásokból kikelt hernyók még rügyfakadás előtt berágják magukat az alig duzzadó rügyekbe, és ezek belsejét kiodvasítja. Fakadás után a zsenge leveleket rágják meg, majd virágzáskor a sziromleveleket károsítják. Károkozásuk rendszerint éjszaka zajlik, nappal többnyire nyugalomban vannak.
A védekezni úgy lehet ellenük, hogy a repülni képtelen nőstényeket hernyóenyves övvel megfogjuk a fa törzsén.

 

Ha októberben nem ültettük el az új biogyümölcs és lombhullató fáinkat akkor most húzzunk bele, erre már csak novemberig van lehetőségünk. Ha bizonytalanok vagyunk az időjárásban egyenlőre csak a helyüket készítsük elő. Ehhez feltétlenül gondoljuk át előre, hogy fog az a most kicsiny csemete kinézni 5-10 év múlva. Miután leszedtük az őszi bioszamóca termését, leveleit vágjuk le és a mostanáig őt védő mulccsal együtt komposztáljuk.

Nagyon fontos, hogy az év többi időszakában oly lelkesen segítő és szemet- fület gyönyörködtető, nem költöző madaraknak megköszönjük éves fáradozásukat és gondoskodjunk a bőséges és változatos téli táplálékukról. Madár odúkat is kirakhatunk és ha az etetőket tavaszig töltögetjük, biztosra vehetjük, hogy a hideg hónapok alatt nemcsak, hogy nem szoknak el kedvelt madárkáink de még a környékről is idejárnak rendszeresen és ez tavasszal nagy gyönyörűségünkre fog szolgálni.

A biozöldség és biogyümölcs tárolásáról feltétlenül olvassuk el ezt a rövid cikket.

Eszünkbe ne jusson az összesepert avart elégetni. Az avarégetés nemcsak felesleges de káros is. Komposztáljuk ez az összes, nem fertőző betegségtől szenvedő levelet. Sajnos a fertőző leveleket el kell égetni de ezt mostanra a gondos kertész úgyis megcsinálta.

Mi a helyzet a biodiólevél komposztálásával? A Biokultúra 2011/5 számából kiderül, hogy részletes és alapos vizsgálatot végeztek a diófalevél komposztálásával. A végeredmény: 9 hónap alatt teljesen elveszíti növényi növekedésgátló hatását és jótékony tulajdonságai kerülnek előtérbe. Mivel a rendes komposzt megérési ideje nagyjából egy év, ha nem sietünk a komposztálással akkor tegyük nyugodtan a többi komposzt közé.

 

Üvegház: A közelgő csapadékos időre tekintettel most külön gonddal vizsgáljuk át a növényeket.  A gombákkal fertőzött leveleket távolítsuk el és semmisítsük meg, sajnos az égetés a legbiztosabb útja a fertőzés megszüntetésének. Vessük el a téli, rövid tenyésztésű biosalátákat. Éjszakánként -ha szükséges- fűtsünk kicsit

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn