Novemberi gazdanaptár

Biozöldségeskert: A télálló biozöldségeinket az első havazás előtt mulcsozzuk be. Így védhetjük őket a lassan bekeményítő tél az olvadás-fagyás-olvadás-fagyás ingadozásától és az ezzel járó jégkártól. Az esetleges ónos eső hatása ellen is védelmet nyújt. De amíg növényeink fotoszintetizálnának ne vegyük el tőlük a napot a mulccsal. A lényeg most is az időzítés 🙂

Ha van téli biokáposztának akkor az okkal idecsalogatott és remélhetőleg nemcsak bőségesen etetett de menedékkel is megajándékozott madárkáinktól hálóval védjük meg, sárguló leveleit helyezzük a komposztba.

Az összes karót, botot, melyek mostanáig hasznos támasztékul szolgáltak, húzzuk ki, tisztítsuk meg és tegyük el jövőre. Még mielőtt megfagyna a talaj, szedjünk fel kellő mennyiségű petrezselyemgyökeret.

Biogyümölcsös: Sokszor írtuk, hogy a lombot szedjük össze és komposztáljuk ha egészséges. De miért is? Azért mert a lomb elzárja a hasznos aljnövényzetet a fénytől, gátolja a fotoszintézist, ha megázik akkor összetapadva a gázcserét is. Ennél is fontosabb, hogy a biogyümölcsfákat eleségnek tekintő kis élőlények, gombák, fertőzések jó része örömmel tölti a telet a lehullott avar védelme alatt. Tegyük nehezebbé a dolgukat! Ráadásul a földön heverő avar nagyon értékes komposzt… ha összeszedjük.

November az utolsó esélyünk a biogyümölcs csemetéink elültetésére. Kellő mértékben öntözzük meg őket ültetés után de ha fagypont alatti a hőmérséklet vigyázzunk mert ha túlöntözzük, a táguló jég kárt fog okozni a hajszálgyökerekben. Ha a talaj már fagyos, és földlabda nélküli fát akarunk ültetni, akkor már inkább ne tegyük. Vermeljük el vagy a gyökeres végükön tőzeggel töltött vászonzsákba kötve tároljuk őket. Ha a tavaszi enyhüléssel megszűnnek a fagyok -bár kevésbé szerencsés de mégis- inkább akkor ültessük el mint most.

Ha van még termő bogyós biogyümölcsünk (jó eséllyel pl. biokökényünk, biohomoktövisünk) egy részét letakarhatjuk madárhálóval. Egy részét azonban szerintem ne takarjuk. Rendben van, hogy madárkáinkat etetjük, szállásoljuk. De ha némi szórakozást is hagyunk nekik akkor nekünk is lesz benne részünk amikor azt figyelhetjük, hogy kergetőznek a havas bokrokon, megküzdve egy-egy szem biokökényért.

Üvegház: Csökkentsük a levegő párásítását és a szellőztetést. Telepíthetünk kis növésű biogyümölcsfát, pl. bioőszibarackot (főleg bionektarint) és bioszőlőt.

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..