Szeptemberi gazdanaptár

Biozöldségeskert: Ez a fő betakarítási időszak. A biogyökérzöldségeket szedjük fel, raktározzuk el a téli időszakra. A bioburgonyát ha augusztusban még nem tettük, most ássuk ki, a lombját -amennyiben egészséges- tegyük a komposzthoz. Ha a bioburgonya lombján betegség jelei mutatkoznak, égessük azt el és a hamut tegyük a komposzthoz. A korai biokáposztát, biospenótot palántázzuk ki a frissen előkészített talajba. Az őszi és téli biokáposztát még károsíthatják a káposztalepke hernyói. Ezeket kutassuk fel és semmisítsük meg. A biofokhagymát is most kell elültetni, hogy a jarovizációs szakaszon átessen és jövőre szép termést hozzon. Ha Augusztusban nem tettük akkor a kétéves bionövények palántáit most ültessük ki állandó helyükre. A hónap végén vetjük a biogalambbegysaláta (biomadársaláta), biorebarbara, biosóska, bioszurokfű és valamennyi évelő biozöldség és biofűszernövény magját.

A biomákot hagyományosan tavasszal vetjük. De az őszi biomák vetésének most jön el az ideje. Ezzel lépéselőnyhöz jutunk a máktokbarkókkal szemben, mire ők felébrednek, addigra a telet átvészelt őszi biomák már megkeményedett és nem tudják átfúrni a biomáktok falát.

A biozöldség és biogyümölcs tárolásáról feltétlenül olvassuk el ezt a rövid cikket.

Biogyümölcsös:Bővítés és fiatalítás céljából vásároljuk meg a kívánt növényeket. Vegyük figyelembe, hogy a legtöbb biogyümölcsfa 5-6 év után fordul termőre. Új gyümölcsfákat kb. novemberig ültethetünk.

Területigény (m2) Termőre fordulás (év)
Magas fa (dió, gesztenye) 60-70 6-14
Közepes (alma, kajszi, stb.) 30-40 5-6
Törpe fa 10-12 3-4

A hónap végéig fejezzük be a nyári metszést. Fás dugványozáshoz a bioegresről és a bioribiszkéről vágjuk le az érett vesszőket. A bioalma- és biokörtefákat, biobirscserjéket vizsgáljuk meg, nincs-e rajtuk mézgás seb. Lisztharmatfertőzés esetén a megtámadott ágvégeket az egészséges részig vágjuk le és égessük el. A bioáfonya ágait a termés leszedése után metsszük vissza. A bioribiszke és bioköszméte bokrokat is meg lehet ritkítani már. A lombhullató fákat, cserjéket ne öntözzük tovább. Az új gyümölcscserjéket (bioribiszke, bioköszméte, biomálna, bioszeder) még a fagyok beállta előtt ültessük el úgy, hogy a hajszálgyökerekre nagyon vigyázunk. A jeltáblát vegyük le a növényekről, hogy a drót ne vágjon a növény szárába. Ezután viszont készítsünk rajzot a növények helyéről, hogy később is tudjuk melyik növény micsoda.

A lehullott biogyümölcsöket szedjük össze, a beteg termést semmisítsük meg. Erre a komposztálás is alkalmas lehet de nem minden esetben! Ellenben a teljesen beérett biogyümölcsöt szedjük le, az érettebb biogyümölcs könnyebben eltartható.

A biodiófa ritkító metszésének ilyenkor van itt az ideje, mert ekkor a legkisebb a gyökérnyomás, és a nyílt sebeken keresztül a diófa a legkevesebb nedvet ilyenkor ereszti ki. Ha a diófákat tavasszal metsszük, akkor a sebekből szinte kicsordul a fa nedve, ami nehezen szárad be, és ez korhadást indít meg.

Természetesen a bioszőlő szüretelésének is most jön el az ideje, a gyerekek legnagyobb örömére. Ha biobort készítünk célszerű próbaszürettel kezdeni! Szedünk kb 2kg szőlőt, krumplinyomón átpréseljük és megmérjük a must cukorfokát.

Üvegház: Folytassuk a téli biosalátafélék vetését. Végezhetünk próbafűtést, hogy a rendszer hibáit még időben kijavíthassuk.

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn