Az aszály ellenére átlagos a gabonatermés az EU-ban

Sok pletykát és találgatást hallottam az idei gabonatermésekről Európában és az USA-ban. Úgy tűnik tévesek voltak, legalábbis részben:

A Közép- és Kelet-Európát sújtó aszály ellenére átlagos gabonatermésre számít idén az Európai Bizottság, írja a bruxinfohu.

Az Európa több országát, így hazánkat is sújtó aszály dacára az idei gabonatermés várhatóan csak alig-alig marad el az elmúlt öt év átlagától – ezt tartalmazza az az előrejelzés, amit az Európai Bizottság készített a tagállamok képviselőiből álló igazgatási szakbizottság számára.

A Bizottság által az idei évre becsült 279 millió tonna gabona mindössze 2 százalékkal marad el az elmúlt öv év termésátlagától, de 25 millió tonnával így is túlszárnyalja a 2007/08-as különösen rossz termést hozó időszakot.

Az étkezési búzából az idei aratási évben az előrejelzés szerint EU-szerte 127 millió tonna terem majd, ami megfelel az elmúlt öt év átlagának. A kukorica esetében előrejelzett 60 millió tonna még 2 százalékkal meg is haladja az ötéves átlagot.

Más kérdés, hogy az aszály által különösen sújtott Magyarország és Spanyolországban 18,9 százalékkal, Romániában pedig 35,8 százalékkal kevesebb gabona teremhet, mint 2011-ben. Franciaországban és Olaszországban ezzel szemben nagyobb termést takarítanak be idén, mint tavaly.

Az EU idén előreláthatóan 10 millió tonnával több gabonát exportál majd, mint amenyit importál az előrejelzés szerint. Globális szinten ugyanakkor idén kevesebb gabonát takarítanak majd be, ami tartósan magas és ingadozó árakat ígér.

Dacian Ciolos uniós agrárbiztos szerint az agrár- és az élelmiszerpiacokon közelmúltban tapasztaltak újfent megerősítik azt, hogy erős közös agrárpolitikára van szükség. „A világ számos részét sújtó aszály az elmúlt hetekben drámai mértékben megnövelte bizonyos termékek árát, elsősorban a kukoricáét és a szójáét, ami destabilizálhatja az európai mezőgazdaság egyes szektorait” – jelentette ki a román nemzetiségű biztos.

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: havas-tanya, hírek, hivatalos
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.