Felmérés a méhek egészségügyi állapotáról

méh betegségA Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kibővíti az Európai Unió támogatásával szeptemberben elindított méhegészségügyi vizsgálatot. A 17 tagállam részvételével zajló kísérleti programra készített magyar pályázatot az EU Bizottság kiválónak minősítette, és ennek köszönhetően mintegy 28 millió forintos támogatással tavaly megkezdődött a méhcsaládok egészségügyi felmérésének, valamint a különböző kórokozók előfordulásának vizsgálata.

Az adatgyűjtés középpontjában a varroózis áll, de a vizsgálatok fókusza az Országos Magyar Méhészeti Egyesület kezdeményezésére és a VM szakmai támogatásával most kibővül a kedvezőtlen tavaszi időjárás okozta méhészeti helyzetfelméréssel. A cél egyrészt pontosan felmérni a betegségek előfordulási gyakoriságát telelés előtt és után, valamint a főszezonban, továbbá kideríteni a telelési veszteségek mértékét.

A helyszíni szemlét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonság Hivatal koordinációjában a méhegészségügyi felelősök végzik. A szemlék során az ország minden régiójában különböző méretű méhészeteket látogatnak meg, és ismét megmintázzák a már ősszel ellenőrzött családokat.

A méheknek a 10 Celsius fok alatti borongós, szeles vagy esős időjárás komoly problémát jelentett, az idén a kaptárbeli rabság jóval tovább tartott, mint egy átlagos évben. Ezek az állatok a rovarvilágtól szokatlan módon fűteni és hűteni képesek a kaptárat, a szabadban viszont röpképtelenné válnak hűvös időben.

A rovarvilág egyik csodája, hogy egy, az őszre-télre felkészült rovarpopuláció tavasszal új életre kel és azok felhalmozott készleteiből folytatja elődei munkáját. Természetes körülmények között az akácmézet gyűjtő méhek a márciusi peterakásból származnak és már április közepén át tudják venni az elöregedő tavalyi méhek szerepét.

A méheknek már március közepén ki kellett volna repülniük azért, hogy virágporhoz jussanak, azonban a kedvezőtlen időjárás miatt ez nem történhetett meg, így fogyott az élelem és a fehérjeforrás.

Sajnos az első tapasztalatok szerint sok méhcsaládban nem született kellő számú utód, a családok gyengék maradtak, megkésve fejlődnek a növényekhez képest. Úgy tűnik, hogy a hidegnek ugyan nem mondható, de hosszan elhúzódó tél jelentős számú méhcsaládnak lehet végzetes, egy átlagos évhez képest több lesz az elhullás, ezért különösen aktuális a felmérés.

Örömteli ugyanakkor, hogy a méhek a mostani kedvezőbb időjárásban végre megkezdhették a virágpor gyűjtését, egyúttal elvégzik a gyümölcsterméshez szükséges megporzást is. A méhészek bizakodóan várják az eredményt, hogy a tavasz melege meggyógyítja-e a tél okozta bántalmakat a méhcsaládoknál.

Forrás: VM Sajtóiroda

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: bioméz, hírek, hivatalos
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.