Februári gazdanaptár

Biozöldségeskert: Kezdődik a biokertészkedés!!! 🙂

Az évelő ágyásokat alaposan ellenőrizzük, a fagy által feltolt gyökereket óvatosan nyomkodjuk vissza. Ha a hőmérséklet tartósan fagypont felett van a zöldséges ágyásokat készítsük el: az ősszel felásott föld kicsiny rögeit a téli fagy nem mállasztotta szét akkor itt az idő, hogy ezt megtedd. Gereblyével el kell dolgozni a rögöket ezzel javítva a talaj vízfelvevő és víz megtartó képességét. Az érett trágya, komposzt talajba forgatása csak enyhe idő esetében aktuális. A januárban megrendelt és mostanra remélhetőleg megérkezett vetőmagok csírázó képességét ellenőrizzük, hogy később ne érjen meglepetés.

Megkezdheted a korai biozöldségfélék fólia alá vetését vagy a lakásban a palántanevelést. Az enyhén fűtött fóliába ültethetünk előcsíráztatott bioburgonyát, biofokhagymát, biocsicsókát, fejes salátát, hónapos retket, biokaralábét, fejes biokáposztát, biohagymát, biospenótot.  A fűtetlen fóliában már a sárgarépa és petrezselyem is megmarad, illetve a hónap végén a hónapos retek is növekedésnek indul. A hónap végétől a nem fagyérzékeny fajtákat már szabad földbe is vethetjük.

A zöldségtárolót -ha még nem faltátok fel a tartalmát- továbbra is ellenőrizzétek, szellőztessétek. Olvassátok el a biozöldség és biogyümölcs téli tárolása c. cikkünket.

A téli hónapok ugyan a végükhöz közelednek de még most sem késő csíráztatni.

Biogyümölcsös: Lehet trágyázni a fákat, cserjéket és megkezdődik az év legfontosabb munkája a metszés. Ha nem értünk hozzá feltétlenül kérjük szakember segítségét vagy legalább tanulmányozzunk szakkönyveket. Évekre tönkre tehetjük fáinkat ha nem kellő hozzáértéssel fogunk hozzá. A sikeres metszéshez ismernünk kell valamennyi gyümölcsfajtánk termőrészeit, élettani tulajdonságait, optimális koronaformáit. Általánosságban elmondható, hogy a helyes metszés a koronát szellőssé teszi, minden részében elérhetővé teszi a napfényt. A betegségek ellen is fogékonyabbá válnak biogyümölcsöseinek, az őszibarack például a levélsodrosodással, a kajszi és bioszilva a moníliával szemben válhat ellenállóbbá.

Az utóbbi években a februári felmelegedést fagyos márciusi időjárás követte. Ennek köszönhetően fáink nedvkeringése megindult, majd a szövetekben, rügyekben lévő víz megfagyott és ezzel megtizedelte nyári biogyümölcseinket. Ez ellen nagyon nehéz védekezni, egy dolgot azonban tehetünk. Ha a februári felmelegedés előtt lemeszeljük a fák törzsét, akár két héttel is kitolhatjuk a kéreg felmelegedését és így a nedvkeringés beindulását.

Üvegház: Megfelelő fűtés esetén ide már vethetjük a bioparadicsomot, bioborsót, biopadlizsánt, biozellert, korai biospenótot, csemegekukoricát de akár a görögdinnyét is.

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: bioélelmiszer, biogazdaság, biogyümölcs, biozöldség, havas-tanya, önellátó gazdaság
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.