Ecovoc próbaképzés: Gyümölcsfák metszése

metszés2013.03.04.-én volt szerencsém részt venni a Szent István Egyetem szervezésében megvalósuló Ecovoc próbaképzésen. Az első nap témája a Gyümölcsfák metszése volt.

Helyszínnek az impozáns Babatvölgyi Biokertet választották, az oktatónk pedig Prokaj Enikő volt. Enikő az Egyetemen tanít, nagyon lelkes, nagy tudású, kedves és figyelmes oktatónk volt.

metszésA rövid de tartalmas elméleti oktatást követően kézbe vettük a metszőollót, fűrészt és a biokert almafáin kezdtük gyakorolni. Kérdés feltevésre mindig volt lehetőség és rengeteget tudtunk tanulni. Néhány szünettel és egy nagyon kellemes ebéddel szakítottuk csak meg a tartalmas képzést.

Megismertük az általános koronaformákat, egyes fák metszési igényeit, lehetőségeit, a metszés optimális idejét. Szó volt a fiatalításról, a metszés pontos helyéről a sebkezelésről, a vágások irányáról. Beszélgettünk a gyökér- és hajtásrendszerről, a rügyekről, a termőfelület szabályozásáról. Egy alapvető de átfogó képet sikerült kialakítanunk a képzés végére.

Ezúton is köszönöm Enikő és a szervezők munkáját. Enikő metszési segédanyagát az Ő engedélyével alább közzétesszük, forgassátok haszonnal.

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: biogazdaság, biogyümölcs, fenttarthatóság, házilag, ökológiai termesztés, önellátó gazdaság, rendezvény
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.