Disznóvágás vagy disznótermelés?

December van, elérkezett a disznóvágások időszaka. A malac visítását leszámítva szép gyermekkori emlékeket idéz az esemény. Nemcsak a családot/barátokat hozta össze egy ilyen esemény de a kisgyermeknek alkalom arra, hogy megismerje a szervezet felépítését, megértse hogyan kerül a hús az asztalra, belekóstoljon a kemény munkába és végül mindegy jutalomképp olyan étkeket fogyasszon melyet soha sehol máshol nem próbálhatna ki. A friss disznótoros, a hidegben csipegetett tűzforró hús semmivel nem pótolható élmény. Meggyőződésem, hogy a házi disznótartásnak és vágásnak van jövője. Nem egyszerű a vásárlókat megtalálni de ha sikerül és rendszeresen jó minőségű termékekkel látjuk el őket amiket még az igényeikhez is igazítunk, akkor nemcsak hosszú időre szerzünk vevőket de biztosak lehetünk benne, hogy ajánlani is fognak. Sajnos a több lábon állás, a szaktudás és a vállalkozó kedv nélkülözhetetlen. Több lábon állás alatt azt értem, hogy ha házi vágásból szeretnénk értékesíteni ne csak disznót tartsunk. Nehéz ezt a gondolatot megérteni azoknak akik évtizedekig felvásárlóknak adták el az élő állatot és még nehezebb számukra elkezdeni az átállást az új szemléletmódra. Ha képesek lennének mindezt bio minőségben előállítani és feldolgozott biodisznóhúsként értékesíteni az még jobb lenne. Alább következik a teol cikke ami a nagyüzemi disznótartás és feldolgozás szomorú helyzetéről számol be.

A disznóvágás időszakában, december közepén szökik a legmagasabbra az élősertés ára. Tolna megyében most kilogrammonként 500 forint körül mozog. Annak, aki tavasszal megveszi a malacot, felhizlalja és decemberben vágja le, 8 hónapon át takarmányról, tápról, orvosságról kell gondoskodnia, ráadásul reggel és este is etetni az állatot, ünnepnapon is. Nem véletlen, hogy egyre kevesebben vállalják ezt a robotot.

A másik megoldás, amikor nyár közepén 60-80 kilós sertést vásárolnak és azt hizlalják fel decemberre kétszáz kilósra. A leggyakoribb, hogy megveszik az élő állatot, és levágják. Egyre több olyan „brigád” van, akik a vágást, az állat tisztítását, perzselését, majd feldarabolását vállalják, így a tulajdonosra csak a hurka, kolbász, disznósajt készítése, sonkák formázása, a húsok rendezése marad. A bátaszéki Horváth Tihamér úgy számol, akárhogyan is dönt az ember, a disznóvágás (fűszerekkel együtt) belekerül 70-80 ezer forintba. Nyilván így is megéri, a házisonka, a kolbász, a szalonna ízét a bolti nem pótolja. Nem beszélve a disznóvágás hangulatáról.

Nagyüzemi keretek között azonban a jó hangulat kevés. – A végsőket rúgja az ágazat, mondta dr. Reibling József állatorvos, a Dunahyb Kft. egyik tulajdonosa. A legnagyobb gond, hogy sorra dőlnek be a feldolgozók, a vágóhidak. Pápa, Gyula, Kapuvár után most a kaposvári üzemmel vannak gondok. Nem fizet. Az alaphelyzet eleve az, hogy bár a disznókat hetente szállítják el a vállalkozóktól, legideálisabb esetben is négy héttel később utal a felvásárló.

– Három megye, Somogy, Tolna, Baranya nagyobb sertéstartói hozták létre évekkel ezelőtt a Ka-Tész-t, mely egy termeltetési és értékesítési szövetkezet. Félő, hogy tönkremegy, mert a Kométa egymilliárd forinttal tartozik a szervezetnek – mondta dr. Reibling József.

– A Dunahyb Kft. ebből 15 millió forinttal érintett. Most azt ígérték, ha újból szállítunk nekik, akkor a tartozásukból törlesztenek. Jelenleg egyedül a kiskunfélegyházi Pini fizetőképes, ezért mindenki nekik szeretné eladni a sertését. Rögtön lenyomták az árakat. Jelenleg egy kiló élő sertésért 370 forintot kínál a felvásárló. Ez a nagyüzemi ár. Pár hónappal ezelőtt 420 forintot is adtak – tette hozzá.

A sertéstartók szerint megoldást jelenthetne a jelenlegi helyzetben, ha külföldre értékesítenék a magyar sertést. A nyugat-európai országokban azonban nagyon vigyáznak arra, hogy ez ne történhessen meg, Ausztriában például a vágóhidak zöme az osztrák termelők tulajdonában van.

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: bioélelmiszer, biomangalica, biosertés, fenttarthatóság, havas-tanya, házilag, hírek
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.