Decemberi gazdanaptár

Biozöldségeskert: Decemberben pihen a föld. A felső néhány centiméter megkeményedik, összehúzódik mint az emberi bőr a hidegben. Ne zaklassuk téli alvásában. Élvezzük az elmúlt idény betárolt bioterményeit és miközben hallgatjuk a hóesést tervezgessük a jövő évet. Azért a télre kint hagyott zöldségeinket (pl. biobimbóskel) védjük meg a nyuszik és a többi éhes rágcsáló ellen. Erre alkalmas lehet pl. a drótból készült csirkeháló.

A zöldségtárolót rendszeresen ellenőrizzük, időnként szellőztessük és fogyasszuk bő étvággyal egészséges biozöldségeinket. Olvassátok el a biozöldség és biogyümölcs téli tárolása c. cikkünket.

A téli hónapok remek lehetőséget nyújtanak a csíráztatásra. Kísérletezzük, keressük meg kedvenceinket és fogyasszuk bőven a finom biocsírákat.

Biogyümölcsös: Ha van fügénk, annak vesszőit kössük össze, és szalmával, zsákvászonnal, fóliával takarjuk be. Vágjuk le a tavaszi oltásra kiszemelt ágakat. Aki erdő közelében lakik számíthat a szarvasok látogatására. Szarvas ellen nincs kerítés és az agancsukkal iszonyúan elcsúfíthatják biogyümölcsfáink törzsét ahogy a kérget dörzsölik. Ráadásul a zsenge fiatal, tavasszal kirobbanó rügyek értékes csemegét jelentenek számukra, előszeretettel rágcsálják őket. Ha van a kertben kutya akkor a problémát meg is oldottuk, ennek hiányában a riasztás lehet az egyetlen megoldás. A riasztás történhet irtózatosan büdös vadriasztó kencékkel is.

Üvegház: A létesítmény minden részét tisztítsuk meg, fertőtlenítsük. Ha szőlőt is nevelünk benne, azt fektessük a talajra.

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: bioélelmiszer, biogazdaság, havas-tanya, önellátó gazdaság
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.