Bio metélőhagyma, biosnidling

Története: Két feltételezés kering a liliomfélék családjába tartozó metélőhagymáról. Az egyik szerint a Földközi-tenger partvidékének szülötte, a másik szerint Közép-Ázsia az őshazája. Írásos emlékek szerint már a középkorban is termesztették Európában. Nagyon helyes, cső szerű levelei vannak amik rendkívül erősen illatoznak. Étkezési célra a finomabb levélzetű Allium schoenoprasum f. riparium a kedveltebb.

Beltartalma: Vértisztító, koleszterin szint csökkentő és vérrög oldó hatása van. Nemcsak a szájban és garatban de akár a belekben is képes kifejteni baktericid hatását. Kellemes, az emberi bőr pólusain is kiváló illatát a hagymaolaj adja. Egy bonyolult kémiai folyamat hatására az összezúzott hagymák alliin tartalma többféle szulfiddá (pl. metil- és dietil-szulfiddá) alakul. Ezek felelősek az akár 24 órás hagymaillatú leheletért és izzadtságért. Sőt! A tejelő állatok tejében is érezhető a hagymaolaj illata ha kellő mennyiséget fogyasztanak.

Felhasználása: Évente 2-3 alkalommal szedhető egyazon tőről. De a leveleit ne félbe vágjuk mert akkor nem nő tovább, tőben kell elcsípni. minél mélyebben. Nemcsak az íze kellemes.  Felszeletve üde zöld díszítőelem és a hosszúkás csövecskék ordítanak a kreatív ötletekért.

Ősszel cserépbe ültethetjük. Ameddig hideg helyen tároljuk békésen pihen. De ha legalább 20 fokos helyiségbe vagy fólia alá visszük és öntözni kezdjük (óvatosan mert könnyen elrohad a sok víztől) akkor néhány hét múlva szüretelhetjük a friss zsenge bio metélőhagymát akár a tél közepén.

Termesztése: Jól tűri a szárazságot és a -hagymák között legjobban a- hideget, már 3-4 fokon csírázásnak indul. Másban is jól alkalmazkodik, a tűző napon és az árnyékosabb helyeken is termeszthető. Bár a szárazságot jól tűri, de nem kedveli, az öntözést bőséges terméssel hálálja meg. Semleges vagy gyengén lúgos, apró morzsás talajt kedvel. Évelő növény lévén célszerű ültetése előtt tápanyaggal ellátni a földet.

Magról vagy tőosztással bármikor szaporítható bár jellemzően ősszel és tavasszal telepítik. Ha magról neveljük akkor márciusban vessük el. Ha ez belecsúszik a nyárba akkor keléséig öntözni kell. Tőosztásra szeptember környéke a kedvezőbb, az ásóval kiemelt bio metélőhagyma töveket óvatosan szétszedjük és kisebb csoportokra vagy akár egy-egy szálra bontva szétültetjük. Sortávolsága 15-20 cm de azon belül akár sövényszerűen is ültethető. Bár kevéssé praktikus, viszont nagyon látványos ha nem sorokba ültetjük, hanem hagyunk egy nagyobb szigetet kifejlődni. A többi hagymaféléhez hasonlóan későn bújik ki a földből, a vetéstől számított 3-4 hét múlva.

Gondozása kimerül a gyomlálásban, nagy szárazság idején az öntözésben és ősszel az elszáradt részel eltávolításában. Idővel (több éves telepeknél) odaköltözhetnek rajongói, a hagymaormányos, hagymabogár, dohánytripsz. (Az első kettő nagyon jóképű kis állat.) Ha megjelennek, a költözés lehet a megoldás. A biztosan nem fertőzött töveket jó messzire vigyük el  és ültessük át.

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn