Bioborsó

Története: Igazából csak tippelni lehet eredetére de termesztésbe vétele i.e. 4–5000 évvel Közép-Ázsia központi és déli területein (Afganisztán, Irán, Turkesztán) történhetett. A Kárpát-medencében bizonyítottan a bronzkortól termesztik, a magyarok még vándorlásuk idején találkozhattak vele de a borsó szó eredetileg ótörök eredetű.
Korábban rendkívül fontos fehérjeforrás volt amit száraz borsóként fogyasztottak, manapság zöldségként és takarmányként kerül felhasználásra. Eleinte a hüvelyével együtt főzték meg.
A zöldborsó vagy cukorborsó (Pisum sativum) a pillangósvirágúak családjába tartozó növényfaj.

Beltartalma: A bioborsónak magas a tápértéke: 6 g rost 100 g-ban, nagy mennyiségű növényi fehérje (6 g, amely képes kiegészíteni a gabonafélékből származó fehérjéket), többféle B vitamin, 32 mg C-vitamin, valamint A-provitamin és E-vitamin. Magas energiatartalmát kiemelkedő a (12,3g/100g) glükóz mennyiségnek köszönheti.

Felhasználása: Nagyon fontos a megfelelő betakarítási időpont kiválasztása. Túl korai szedésnél alacsony lesz a termésátlag, viszont zsenge, édes szemeket kapunk. Ha túl későn szedjük le, a minőség lesz rosszabb, kemények, nehezen megfőzhetőek lesznek a szemek. A szedést követően hűvös helyen kell tárolni. Eltevésnél, gyorsfagyasztásnál törekedjünk arra, hogy két-három órán belül tudjuk feldolgozni.
Könnyen csillapítja az éhségérzetet: egy 15 dkg-os adag bőségesen elég egy fő részére.
A nagyon zsenge zöldborsót nyersen is ropogtathatjuk, de a szemek növekedésével megkezdődik a keményítő felhalmozás amit nehezen emésztünk. Ezen főzéssel segíthetünk.

Termesztése: Magyarországon a bioborsó bárhol termeszthető, a hideget jól tűri, egyes fajták a −10 °C-ot is károsodás nélkül elviselik. Nagy melegben a szemek aprók maradnak. Március, április hónapban szakaszosan vetjük, egyes fajták között néhány hét különbséggel. Bármilyen talaj megfelel neki, tápanyag-, vízigénye közepes. Támrendszer kell neki.

Fajtái: Alapvetően három borsó fajtacsoportot különböztetünk meg:

  1. cukorborsó
  2. kifejtő borsó
  3. velőborsó
  • P. sativum L. ssp. sativum convar. saccharatum SER.=ssp. hortense (NEILR.) A ET G. – cukorborsó.
  • P. sativum L ssp. sativum convar. sativum=convar. vulgare (SCHÜBL. ET MART.) – közönséges kifejtőborsó.
  • P. sativum L. ssp. sativum convar. glaucospermum ALEF. – zöld kifejtőborsó.
  • P. sativum L. ssp. sativum convar. medullare ALEF. – velőborsó.
  • P. sativum L. ssp. arvense (L.) A. ET G. – takarmányborsó.
  • P. sativum L. ssp. elatius (STEV.) A. ET G. – (=P. elatius STEV.) – vadborsó, magas borsó.
Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn

Bioborsó bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Márciusi gazdanaptáHavas-tanya

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.