Biobimbóskel vagy biokelbimbó

Története: A bimbós kel vagy kelbimbó (Brassica oleracea convar. oleracea var. gemmifera) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata melyet a 19. században nemesítettek Belgiumban. Két éves növény a káposztafélék családjából. Különleges megjelenésű növény, semmi más, nálunk termelt növényhez nem hasonlatos. Méteresre megnövő szárán, a levelek tövében nőnek a diónyi, káposztához hasonló szerkezetű bimbói, kedvező esetben akár 100 darab is egy tövön. Önmagában is dekoratív jelenség.

Beltartalma: Vitaminjai: A-, B1-, B2- és C-vitamint (90 mg/100 g). Összetétele: karotin, 5,4% szénhidrát, 4,3-5,3% fehérje, 13-16% szárazanyag (ennél több csak a leveles kelé), 1,3% rost, ásványi sók (Ca, P, Fe). 193–203 J az energiaértéke.

Felhasználása: C-vitamin tartalmát mélyhűtve és főzve is jórészt (50 mg/100 g) megőrzi. A biokelbimbót tövestül kiemelve fedett veremben, pincében egymás mellé, földbe rakva egész télen át eltarthatjuk 0-1C° fokon. De mivel nehezen fagy el (akár a -20C° fokot is elviseli), ezért a vékony hótakaró alól is szedhető friss zöldség, ráadásul az első fagyos napok után szedett biokelbimbó a cukortartalom növekedése miatt édesebb, és káposztaíze sem annyira erős.
Nektártartalmú! Vegyes beporzású virágai májusban nyílnak.
Magja gömbölyű, barnásfekete, a második évben, júliusban érik, pereg. Ezermagtömege 3,2-4 g. Csirázóképessége 85-95%-os, 4-5 évig használható, a vetéstől 5-7 napra kel ki. Tenyészideje 80-160 nap.
Díszzöldségnek is használják bár én személy szerint a hasznosság mentén tervezem a kertemet.
Óriási levél-, és szártömege miatt kitűnő takarmány. A tejelő állatok tejhozama nagyon meghálálja ha etetjük velük.

Termesztése: A káposztafélék közül a biobimbóskel a leginkább szárazságtűrő mivel főgyökere 80-100 cm mélyre hatol, de azért szereti a vizet. A középkötött, kissé meszes talaj a kedvence, nagy a fényigénye, tápanyagigényes. Ősszel 5-6 kg/m2 érett istállótrágyát gond nélkül felvesz de különösen a komposztot hálálja meg. A bórtartalmú lombtrágyát is megköszöni de ezeken túl nem igényel egyéb törődést. Palántaneveléshez március közepétől május végéig vethetjük melegágyba, fólia alá, majd szabadföldi hidegágyba. Az 5-6 hetes palántákat június elején kell kiültetni ezért a biokelbimbó másodterménynek számít. Elő növénynek szereti a hüvelyeseket, retket, salátát, spenótot, karalábét vagy zöldhagymát. Betakarítása után paprika vagy egyéb zöldség jöhet a helyére ha mégsem hagyjuk kint sokáig.
Ültetési távolsága mérettől függően 70 x 70, a rövid tenyészidejű fajtákat pedig 50 x 50 cm-re ültetjük. Az ültetést kézzel végezzük. Többféle köztes kombinációban lehet termeszteni. Termesztése bokorbabbal, uborkával, korai burgonyával variálható.
Helyrevetéses termesztésmód esetén több vetőmag fog veszendőbe menni. Ilyenkor a koraiakat április 1-től július 1-ig, a középkoraiakat május 1-től július 10-ig, a késeieket április 1-től június 1-ig, az áttelelőket május 1-től június 1-ig vetjük porhanyós talajba, 1,5-2 cm mélyen. Célszerű a fészkes vetés 6-8 maggal.
Fejlődés közben szereti a gyommentes, rendszeresen lazított talajt. Ilyenkor vigyázzunk a levelekre, nagyon törékenyek.
Szeptemberben, amikor a bimbók fejlődése felgyorsul, az oldalleveleket kitördeljük, de a levélkoronát meghagyjuk. Így a bimbók több fényhez és tápanyaghoz jutnak, és jobban kifejlődnek, zártak, kemények maradnak. Októberben a levélrózsa közepét is kivághatjuk, és ezt nagyon zsenge kelkáposztaként használhatjuk fel.
Első évben hozza a főszáron a fogyasztásra alkalmas hajtásokat a bimbókat (mini káposztákat), második évben a becőtermést.
Kiskertben 1-2 kg/m² bimbótermés, zöld tömegben pedig 2-5 kg/m² hozam érhető el.
A bimbóskelnek elég sok kártevője van. A kis palántákat a nyári, száraz és meleg időszakban gyakran támadják meg a földibolhák. Később a káposzta- bagolypille hernyója rágja a lombot, a levéltetvek telepednek meg rajta, és késő ősszel a meztelen csigák lepik el.

Fajtái:

  • Predora F1. Korai hibrid, március 20-tól ültethető ki. Jó termőképességű, világoszöld, kemény rózsákkal.
  • Ariel F1. Elsősorban gépi betakarításra alkalmas hibrid. Igen jó minőségű, kissé megnyúlt rózsákat képez.
  • Dorema F1. A legkorábbi hibrid, melyet kézi szedésre lehet javasolni. Szedni már augusztusban-szeptemberben lehet. Kerek, sima és kemény rózsákat képez.
  • Goldmine F1. Korai hibrid, jó termőképességű, kézzel jól szedhető.
  • Trimmer F1. Korai, középkorai hibrid, termőképessége jó, hoszszú időn át szedhető. Középzöld színű, tetszetős rózsái vannak.
  • Vitar F1. Jó termőképességű, a legkülönbözőbb talajokon is jól díszlik. A rózsája kemény, sima és középzöld színű.
  • Stabolite F1. Kimondottan hidegtűrő és télálló fajta, amely nagyon késői betakarításra alkalmas. Könnyű talajokon díszlik jól. Viszonylag rövid nyelű, sötétzöld levelei vannak. Kerek, ovális és sötétzöld rózsákat hoz.
  • Aries F1. Késői, téltűrő hibrid, sötétzöld, nagyon kemény rózsákkal.
Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn

Biobimbóskel vagy biokelbimbó bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Márciusi gazdanaptáHavas-tanya

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.