Története: A bab vagy népies magyar nevén paszuly őshazája Mexikó, ahol az indiánok alapeledele volt és az is maradt a mai napig (a kukorica mellett amit a GMO elkezdett tönkre tenni). Nyilván az 1500-as években ők még csak biobabot ettek, ha nem is tudták mi az.
Beltartalma: A biobab keményítőben (40-50%), fehérjében (22-35%) és rostban gazdag. Fehérjéje a legumin nitrogént, ként és foszfort tartalmaz, ennek köszönhetően magas a tápértéke, lassan emésztjük meg vagyis a jóllakottság érzet hosszabban megmarad. Cukrot keveset tartalmaz viszont sok antioxidánst. Kiemelkedő a vas, mangán és molibdén tartalma is. Érdekes, hogy a biozöldbab fehérje tartalma kisebb a bioszárazbabénak de még így is jelentős, a bioszárazbab pedig a bioburgonyánál akár tízszer több fehérjét tartalmaz. Kiváló vízhajtó hatása van és tartalmaz egy inzulin szerű anyagot mely csökkenti a vércukor szintet.
A biozöldbab energiatartalma mintegy hetede a szárazbabénak így utóbbi tipikusan téli táplálék. A biozöldbab karotin, B1, B2 és C-vitamin tartalma jelentős és rosttartalma sem elhanyagolható. 100 gramm biozöldbab átlagos beltartalma: 90 g víz, 5 g szénhidrát, 2 g fehérje, 2 g rost és 0,7 g ásványi anyag tartalmaz, melyből 238 mg a kálium, 60 mg a kalcium, 24 mg a magnézium, 1,5 mg a nátrium és 0,4 mg a nitrogén.
A bioszárazbab számottevő B1, B2, kálium, magnézium, foszfor, kalcium, cink, mangán, nikkel és folsav forrás.
Felhasználása: Figyelem! A biozöldbab nyers fogyasztása nem javasolt mivel a hüvelyben lévő nitrogéntartalmú glükozid megbetegedést okozhat, de ez hő hatására felszívódik.
Alapvetően kétféle biobabot különböztetünk meg a felhasználás szerint, biozöldbabot és bioszárazbabot. Mindkettő remek alapja vagy kiegészítője levesnek, főzeléknek vagy salátának, a Bud Spencer féle hagymásbabról nem is beszélve, de ki ne ismerné a chilis babot.
A bioszárazbabot főzés előtt célszerű áztatni. Így a szemek egyformán puhulnak meg, kevésbé repedeznek meg és az emésztés közben fellépő hirhedt gázképződésért felelős anyagok könnyebben bomlanak le.
A biobabszalma takarmányként felhasználható.
Termesztése: A biobab mint más hüvelyesek is gyökérzetükkel hosszabban lenyúlnak és tápanyagaikat az altalajból veszik fel valamint nitrogén szükségletüket a levegő szabad nitrogénjéből fedezik. Ez utóbbi a trágyázásnál fontos. A biobab levélzete dús, mellyel a talajt beárnyékolva gyommentesen tartja környezetét.
A bokrosbab termesztése valamivel egyszerűbb mivel nem kell kiépíteni a támrendszert ami nélkül a futóbab össze-vissza nőne.
Magyarországon kb. 80 fajtát tartanak számon (50 zöld és 30 sárga hüvelyűt). Ezekből alapvetően négy babfajtát különböztetünk meg: Lóbabok vagy babóbabok, Tehénbabok, Paszulybabok és egyéb babok.
Fajtái:
Lóbabok vagy babóbabok (Vicia sect. Faba),
- sisakbabok (Lablab),
- szárnyasbabok (Psophocarpus),
- szárnyasbabfák (Luetzenburgia),
- szójababok (Glycine),
- tarajbabok (!) (Clianthus),
- taréjosbabok (!) (Kennedia),
- tonkababok (Dipterix),
- mariskababok (Merremia),
- nikkelbabok (Paersonia),
- ugrálóbabok (Sebastiania palmeri),
- viszketőbabok (más Mucuna fajok),
Tehénbabok (Vigna):
- adzuki tehénbab (Vigna angularis),
- arany tehénbab (Vigna radiata),
- csiga tehénbab (Vigna caracalla),
- gumós tehénbab (Vigna vexillata),
- homoki tehénbab (Vigna unguiculata typ.),
- kajtán tehénbab (Vigna ungiculata cylindrica),
- rizs tehénbab (Vigna umbellata),
- sisakvirág-levelű tehénbab (Vigna aconitifolia),
Paszulybabok (Phaseolu):
- közönséges paszulybab (Phaseolus vulgaris),
- bokor paszulybab (Phaseolus vulgaris nanus),
- hegyeslevelű paszulybab (Phaseolus acutifolius),
- Lima paszulybab (Phaseolus lunatus),
- karó(s) paszulybab (Phaseolus vulgaris vulgaris),
- mungó paszulybab (Phaseolus mungo),
- ősi paszulybab (Phaseolus aborigineus),
- óriás paszulybab (Phaseolus sesquipedalis),
- török paszulybab, tűzbab (Phaseolus coccineus),
Egyéb babok:
- bársonybabok (egyes Mucuna fajok),
- csomósbabok (Cyamopsis),
- fojtóbabok (Pueraria),
- galambbabok (Cajanus),
- herebabok (Thermopsis),
- ignácbabok (Strychnos),
- kalabárbabok (Physostigma),
- jamszbabok (Pachyrhizus),
- kandelababok (Macrotyloma),
- kardbabok (Canavalia),
- tengeri kardbab (Canavalia maritima),
- tőrös kardbab (Canavalia gladiata),
- korallbabok (Erythrinia),
Visszajelzés: DióHavas-tanya
Visszajelzés: Márciusi gazdanaptáHavas-tanya
Visszajelzés: Áprilisi gazdanaptárHavas-tanya
Visszajelzés: Májusi gazdanaptárHavas-tanya