Biobab

biobabTörténete: A bab vagy népies magyar nevén paszuly őshazája Mexikó, ahol az indiánok alapeledele volt és az is maradt a mai napig (a kukorica mellett amit a GMO elkezdett tönkre tenni). Nyilván az 1500-as években ők még csak biobabot ettek, ha nem is tudták mi az.

Beltartalma:biobab keményítőben (40-50%), fehérjében (22-35%) és rostban gazdag. Fehérjéje a legumin nitrogént, ként és foszfort tartalmaz, ennek köszönhetően magas a tápértéke, lassan emésztjük meg vagyis a jóllakottság érzet hosszabban megmarad. Cukrot keveset tartalmaz viszont sok antioxidánst. Kiemelkedő a vas, mangán és molibdén tartalma is. Érdekes, hogy a biozöldbab fehérje tartalma kisebb a bioszárazbabénak de még így is jelentős, a bioszárazbab pedig a bioburgonyánál akár tízszer több fehérjét tartalmaz. Kiváló vízhajtó hatása van és tartalmaz egy inzulin szerű anyagot mely csökkenti a vércukor szintet.

A biozöldbab energiatartalma mintegy hetede a szárazbabénak így utóbbi tipikusan téli táplálék. A biozöldbab karotin, B1, B2 és C-vitamin tartalma jelentős és rosttartalma sem elhanyagolható. 100 gramm biozöldbab átlagos beltartalma: 90 g víz, 5 g szénhidrát, 2 g fehérje, 2 g rost és 0,7 g ásványi anyag tartalmaz, melyből 238 mg a kálium, 60 mg a kalcium, 24 mg a magnézium, 1,5 mg a nátrium és 0,4 mg a nitrogén.

A bioszárazbab számottevő B1, B2, kálium, magnézium, foszfor, kalcium, cink, mangán, nikkel és folsav forrás.

Felhasználása: Figyelem! A biozöldbab nyers fogyasztása nem javasolt mivel a hüvelyben lévő nitrogéntartalmú glükozid megbetegedést okozhat, de ez hő hatására felszívódik.

Alapvetően kétféle biobabot különböztetünk meg a felhasználás szerint, biozöldbabot és bioszárazbabot. Mindkettő remek alapja vagy kiegészítője levesnek, főzeléknek vagy salátának, a Bud Spencer féle hagymásbabról nem is beszélve, de ki ne ismerné a chilis babot.
A bioszárazbabot főzés előtt célszerű áztatni. Így a szemek egyformán puhulnak meg, kevésbé repedeznek meg és az emésztés közben fellépő hirhedt gázképződésért felelős anyagok könnyebben bomlanak le.

A biobabszalma takarmányként felhasználható.

Termesztése: A biobab mint más hüvelyesek is gyökérzetükkel hosszabban lenyúlnak és tápanyagaikat az altalajból veszik fel valamint nitrogén szükségletüket a levegő szabad nitrogénjéből fedezik. Ez utóbbi a trágyázásnál fontos. A biobab levélzete dús, mellyel a talajt beárnyékolva gyommentesen tartja környezetét.
A bokrosbab termesztése valamivel egyszerűbb mivel nem kell kiépíteni a támrendszert ami nélkül a futóbab össze-vissza nőne.
Magyarországon kb. 80 fajtát tartanak számon (50 zöld és 30 sárga hüvelyűt). Ezekből alapvetően négy babfajtát különböztetünk meg: Lóbabok vagy babóbabok, Tehénbabok, Paszulybabok és egyéb babok.

Fajtái:

Lóbabok vagy babóbabok (Vicia sect. Faba),

  • sisakbabok (Lablab),
  • szárnyasbabok (Psophocarpus),
  • szárnyasbabfák (Luetzenburgia),
  • szójababok (Glycine),
  • tarajbabok (!) (Clianthus),
  • taréjosbabok (!) (Kennedia),
  • tonkababok (Dipterix),
  • mariskababok (Merremia),
  • nikkelbabok (Paersonia),
  • ugrálóbabok (Sebastiania palmeri),
  • viszketőbabok (más Mucuna fajok),

Tehénbabok (Vigna):

  • adzuki tehénbab (Vigna angularis),
  • arany tehénbab (Vigna radiata),
  • csiga tehénbab (Vigna caracalla),
  • gumós tehénbab (Vigna vexillata),
  • homoki tehénbab (Vigna unguiculata typ.),
  • kajtán tehénbab (Vigna ungiculata cylindrica),
  • rizs tehénbab (Vigna umbellata),
  • sisakvirág-levelű tehénbab (Vigna aconitifolia),

Paszulybabok (Phaseolu):

  • közönséges paszulybab (Phaseolus vulgaris),
  • bokor paszulybab (Phaseolus vulgaris nanus),
  • hegyeslevelű paszulybab (Phaseolus acutifolius),
  • Lima paszulybab (Phaseolus lunatus),
  • karó(s) paszulybab (Phaseolus vulgaris vulgaris),
  • mungó paszulybab (Phaseolus mungo),
  • ősi paszulybab (Phaseolus aborigineus),
  • óriás paszulybab (Phaseolus sesquipedalis),
  • török paszulybab, tűzbab (Phaseolus coccineus),

Egyéb babok:

  • bársonybabok (egyes Mucuna fajok),
  • csomósbabok (Cyamopsis),
  • fojtóbabok (Pueraria),
  • galambbabok (Cajanus),
  • herebabok (Thermopsis),
  • ignácbabok (Strychnos),
  • kalabárbabok (Physostigma),
  • jamszbabok (Pachyrhizus),
  • kandelababok (Macrotyloma),
  • kardbabok (Canavalia),
  • tengeri kardbab (Canavalia maritima),
  • tőrös kardbab (Canavalia gladiata),
  • korallbabok (Erythrinia),
Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn

Biobab bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Visszajelzés: DióHavas-tanya

  2. Visszajelzés: Márciusi gazdanaptáHavas-tanya

  3. Visszajelzés: Áprilisi gazdanaptárHavas-tanya

  4. Visszajelzés: Májusi gazdanaptárHavas-tanya

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.