Bio galambbegysaláta

Története: A galambbegysaláta vagy madársaláta (Valerianella locusta (L.) Laterrade – Valerianaceae) őshazája Olaszország de Magyarországon őshonos, a budai hegyekben még ma is terem vadon. Mint kultúrnövény nagyon fiatal, alig 100 éves.

Beltartalma: B1-, B2-, C-vitamint, kalciumot, foszfort és más ásványi sókat is tartalmaz.

Felhasználása: Kiváló salátákat készíthetünk belőle, de tejjel, tojássárgájával turmixolva és hűtve üdítőital is készíthető belőle. Legszebb tulajdonsága, hogy a komolyabb értékesebb saláták előtt és jóval után is friss vitaminforrásként tudjuk fogyasztani. Ha csak a leveleit szedjük le akkor a tövek tovább hajtanak.

Termesztése: Kártevők és betegségek többnyire elkerülik, a termőhely, termőföld szempontjából igénytelen de kedvence a humuszos, vályogos talaj. Az árnyékot is bírja, rendkívül jól tűri a hideget. Március elején 1-2 cm mélyen vetjük el 8-10 cm-es sor és 1-2 cm tő távolságra, tenyészideje kb. 60 nap. A bio galambbegysaláta magját másodvetésként szeptember végén-október elején is vethetjük. Ekkor meghálálja a melegágyas vetést.

Kikelésig a talaj legyen porhanyós és nedves de után öntözést sem igényel, csak a nyári hőségben. Ekkor finoman porlasztott vízzel locsoljuk. 10-15 cm magasra nőnek levelei, 1 m² területről 1-2 kg termés várható. A télen kikelt bio madársalátát a nagy hideg ellen célszerű takarni, kaszált fűvel vagy lombbal. Így akár a zárt hótakaró alól is szedhetünk friss, finom salátát.

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn