Biokökény

biokökényTörténete: A rózsafélék családjába tartozó 1-3 méteres, egész Európában, így a Kárpát-medencében is őshonos cserje. Latin neve: Prunus spinosa L. Többnyire erdőszéleken, hegyoldalakon találkozhatunk vele. Népies nevei: ekeakadály, tövisfa, kökönye, boronafa, kökényszilva.

Beltartalma: A biokökény magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, s jótékony hatással bír többek között a szív- és érrendszerre. A velőben található még ellagsav mely egy rákellenes hatású flavonoid, pektin, tanninok. Ezeknek köszönhető erősítő, emésztést serkentő, zsírégető, baktériumokat gát ló hatása. A  gyomorfekély kialakulásában közrejátszó Helicobacter pylory visszaszorítására is képes. A biokökény színét a benne lévő található polifenol flavonoidnak köszönheti ami képes megkötni a vasat. Magas gyümölcssav és ásványi anyag tartalmának köszönhetően a kozmetikai ipar is használja. Virágjában B–17 vitamin (Amygdalin) található ami egy természetes kemoterápiás anyag.

Felhasználása: A közhiedelem szerint meg kell várni, hogy a biokökényt megcsípje a dér. A való igaz, hogy utána édesebb lesz a szeptemberben érő termése de ugyanakkor veszít üdítően zamatos fanyarságából. Célszerű tehát előtte is, utána is szedni a gyümölcsből. A savanykás gyümölcs remek szörp vagy bor alapanyag de még szószokhoz is fel lehet használni. Állítólag egyes helyeken süti is készül belőle. A korai fagyok után szedett biokökény megszárítva kiváló téli gyógytea.

Nagyon fontos felhasználási lehetősége a biokökénynek az élő kerítés illetve a méhlegelőként való hasznosítás.

Március környékén, a még teljes kinyílás előtt szedett virágjából készült tea étvágytalanságot okoz.

Termesztése: Mivel őshonos, évelő növényről van szó, nem igényel különösebb gondozást. Sőt. A kökény kifejezett igénytelen növény, gondozása abból áll, hogy metszéssel megritkítjuk, eltávolítjuk az idősebb ágakat.
Érdekesség, hogy a cseresznyeszilvával könnyen kereszteződik, a nemes szilva is így keletkezhetett.

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn