Biohomoktövis

Története: Elsősorban Ázsiában elterjedt növény de egyik faja (Hippophae rhamnoides subsp. carpatica Rousi.) a Kárpát-medencében is őshonos. A biohomoktövis többnyire tüskés cserjeként ismert, de akár 10m körüli fa is fejlődhet belőle.

Beltartalma: C-vitamin tartalma a citroménak tízszeres és mivel jól viseli a hideget, nem érzékeny a fagyra, kiváló téli C-vitamin forrás.

Felhasználása: Gyakran használják autópályák mellett talajmegkötésre, házak előtt dísznövénynek. Ennél azonban sokkal többet nyújt nekünk, ha hajlandóak vagyunk megküzdeni sárga bogyóiért a tüskékkel. Lekvár, bor, ivólé, likőr, zselé, készülhet belőle. Szorosabban ültetve kerítésként is remek lehetőségeket rejt magában.

Termesztése: A talaj iránt nem igényes de a napsütést szereti. Kétlaki növény, tehát ültetéskor kislányt és kisfiút is kell ültetnünk. Legalább 1 hímivarú jusson 9 nőivarú biohomoktövisre. A termős virágok fürtökben állnak, míg a külön bokrokon fejlődő porzós virágok rövid füzérekben. Javasolt ültetési távolsága: 4-5 méter a sor és 2-2,5 méter a tőtávolság, hacsak nem akarjuk kerítésként is felhasználni, ekkor értelem szerűen sűrűn ültessük. Metszést ugyan nem igényel de az idősebb ágakat vissza lehet vágni. Termése augusztus elején kezd érni, szeptember végére érik meg. Ilyenkor még savanykás ízű, de dér csípetten édessé válik.

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn