Címke: 52/2010 (IV. 30.) FVM rendelet

Milyen követelmények vonatkoznak a baromfi és a nyúl húsának feldolgozására és értékesítésére?

1.  A kistermelő a gazdaságában nevelt baromfit és nyúlfélét a tartás helyén levághatja. A kistermelő hetente legfeljebb a)  200 db házi tyúkfélét, b)  100 db víziszárnyast vagy pulykát, c)  50 db nyúlfélét vághat le és értékesíthet. 2.   A levágásra (elvéreztetés, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: hivatalos, kistermelő, kistermelői tájékoztató | Címke: , , , , , , | Milyen követelmények vonatkoznak a baromfi és a nyúl húsának feldolgozására és értékesítésére? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Milyen általános higiéniai előírásokat kell betartania a kistermelőnek?

A  kistermelő  köteles  a  gazdaságában  legalább  egy  elkülönített  helyiséget  – bizonyos esetekben kiegészítő helyiségeket is  –  fenntartani  élelmiszer-előállítás céljára. Ez a helyiség lehet  a  lakóházán belül is, de ilyenkor az adott időpontban csak és kizárólag a fent említett tevékenységeket  végezheti.  … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: hivatalos, kistermelő, kistermelői tájékoztató | Címke: , , , , | Milyen általános higiéniai előírásokat kell betartania a kistermelőnek? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Mikor vonható vissza a kistermelői jogosítvány és milyen szankciókkal súlytható a kistermelő, ha nem tartotta be a kötelező előírásokat?

A kistermelőt, amennyiben a)  az  élelmiszertermelésre  és  előállításra  vonatkozó  előírásoknak  nem  felel  meg, vagy b)  a megengedett kis mennyiségeket bizonyíthatóan túllépte, vagy c)  kistermelő számára nem engedélyezett tevékenységet végez, vagy d)  bármely  munkafolyamata  során  élelmiszerbiztonságot  érintő  állat-egészségügyi, élelmiszer-higiéniai vagy egyéb … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: hivatalos, kistermelő, kistermelői tájékoztató | Címke: , , , , | Mikor vonható vissza a kistermelői jogosítvány és milyen szankciókkal súlytható a kistermelő, ha nem tartotta be a kötelező előírásokat? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Ki ellenőrzi, hogy a kistermelő betartja-e a rá vonatkozó szabályokat? Milyen gyakran tartanak nála hatósági ellenőrzéseket?

A  nyilvántartott  kistermelőnél  az  élelmiszerhigiéniai  és  -biztonsági  követelmények tekintetében az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság  ellenőrei helyszíni szemlével és szükség esetén  mintavétellel  egybekötött  ellenőrzést  tarthatnak.  Az  ellenőrzés  gyakorisága nincs meghatározva, azt a kistermelő által végzett tevékenység kockázati mértéke határozza meg. Ha tetszik, oszd … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: hivatalos, kistermelő, kistermelői tájékoztató | Címke: , , , , | Ki ellenőrzi, hogy a kistermelő betartja-e a rá vonatkozó szabályokat? Milyen gyakran tartanak nála hatósági ellenőrzéseket? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hogyan jelölje a kistermelő az értékesíteni kívánt tojásokat?

A  gazdaságában  legfeljebb  50  tojótyúkot  tartó  kistermelőnek  az  általa  termelt  és  a  végső fogyasztó  részére  gazdaságában  vagy  házhoz  szállítással,  illetve  a  régión  belüli  piacon értékesített  tojásokon  nem  kell  feltüntetnie  a  termelő  megkülönböztető  számát  tartalmazó kódot, amennyiben az értékesítés helyén feltünteti … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: hivatalos, kistermelő, kistermelői tájékoztató | Címke: , , , | Hogyan jelölje a kistermelő az értékesíteni kívánt tojásokat? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hogyan jelölje a kistermelő a tejet és a tejből készült termékeket?

Nyers  tej,  illetve  nyers  tej  felhasználásával  készült,  nem  hőkezelt  tejtermékek  értékesítése esetén  az  értékesítés  helyén,  jól  látható  módon  fel  kell  tüntetni  a  „nyers  tej,  forralás  után fogyasztható”, illetve a „nyers tejből készült” jelölést. A VM Tájékoztató a kistermelők élelmiszer-előállítással kapcsolatos … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: hivatalos, kistermelő, kistermelői tájékoztató | Címke: , , , | Hogyan jelölje a kistermelő a tejet és a tejből készült termékeket? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hogyan jelölje a kistermelő csomagolt és csomagolatlan élelmiszereit?

Az  értékesítés  módja  szerint  megkülönböztetünk  csomagolt  és  csomagolatlan élelmiszereket. 1. A  gazdasága  helyén,  piacon,  vásáron,  rendezvényen,  ideiglenes  árusító  helyen  és házhoz szállítás  útján  történő  csomagolt  termékek  értékesítése  esetén  a  terméken  fel kell tüntetni: a)  a kistermelő nevét, b)  címét vagy … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: hivatalos, kistermelő, kistermelői tájékoztató | Címke: , , , , | Hogyan jelölje a kistermelő csomagolt és csomagolatlan élelmiszereit? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Milyen okmányokat kötelező, illetve ajánlott kistermelőnek az árusítás helyszínén tárolni?

Kötelező  az  árusítás  helyszínén  tartani  (eredetiben  vagy  másolatban)  a  termék előállításáról és az értékesítéséről vezetett nyilvántartást. Kötelező  az  állati  eredetű  termékek  értékesítéséhez  az  árusítás  helyszínén  tartani  a hatósági  állatorvosi  bizonyítványt,  vagy  annak  a  hatósági  vagy  jogosult  állatorvos  által hitelesített másolatát. … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: hivatalos, kistermelő, kistermelői tájékoztató | Címke: , , , , , , , | Milyen okmányokat kötelező, illetve ajánlott kistermelőnek az árusítás helyszínén tárolni? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hogyan dokumentálja a kistermelő, hogy mely termékből mennyit értékesített?

A kistermelőnek nyilvántartást kell vezetnie az általa előállított termékek mennyiségéről, az előállítás  idejéről,  az  értékesített  mennyiségről  és  az  értékesítés  helyéről,  idejéről.  A nyilvántartást vagy annak másolatát a kistermelőnek az árusítás helyén kell tartania. A kistermelő köteles a nyilvántartást 2 évig … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: hivatalos, kistermelő, kistermelői tájékoztató | Címke: , , , , | Hogyan dokumentálja a kistermelő, hogy mely termékből mennyit értékesített? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Mi a kistermelői adatlap lényege?

Az  adatlap  egy  olyan  dokumentum,  amelyet  a  kistermelő  az  alaptermékből  előállított  minden fajta élelmiszerről köteles elkészíteni és feltüntetni rajta a következő információkat: Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn

Kategória: hivatalos, kistermelő, kistermelői tájékoztató | Címke: , , , | Mi a kistermelői adatlap lényege? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva