Csíráztatás

A különböző gabonacsírák könnyen emészthetőek, nyersen is fogyaszthatóak és különösen a téli időszakban lehetnek érdekes színfoltjai a táplálkozásunknak. A kisgyerekes családok csíráztatás közben pedig remek lehetőséghez jutnak, hogy a törpök is megismerjék, megértsék életünk egyik legalapvetőbb biológiai folyamatát, egy új élet születését.

Az összetett szénhidrátok egy része cukorrá alakul, a fehérjék és zsírok a mellettük lévő erjesztő anyagoknak köszönhetően komponenseikre bomlanak és ez enzimes folyamatokat indít be. Ezen folyamatok hatására a mag elkezd duzzadni. Megemelkedik a fehérje, esszenciális aminosav és vitamin tartalma, a tápanyag szövetek anyagai felszívódnak és a már szétpattant héjon kívül néhány nap alatt létrehozzák a kis hajtást. Bámulatos nem? És ez mind benne van egy kicsinyke magban, csak nedvesség és megfelelő hőmérséklet kell hozzá.

Otthoni csíráztatás lépésről lépésre.

Szükségünk lesz egy befőttes üvegre, egy gézlapra vagy szúnyoghálóra ami befedi az üveg tetejét, egy gumira amivel rögzítjük ezt. Kelleni fog még egy szűrő és némi alkotókedv.

  1. A csíráztatásra kiválasztott magokat borítsd ki az asztalra és válogasd ki a sérült szemeket.
  2. A hibátlan magokat seperd a szűrőbe és folyóvíz alatt alaposan öblítsd el.
  3. A magokat tedd a befőttes üvegbe, maximum az üveg 25-30%-át töltsd meg. Tölts rá annyi vizet, hogy ellepje és fedd be a szúnyoghálóval amit gumizz is az üveg szájához.
  4. Kb. fél napra tedd az üveget sötét helyre, ezután öntsd le a vizet a magokról. Ha jól rögzítetted a szúnyoghálót akkor ez nem lesz nehéz.
  5. Naponta kétszer öblítsd át a magokat és egyből öntsd is le róluk a vizet, majd tedd vissza őket a sötétbe.
  6. 3 vagy 4 nap múlva megjelennek a csírák! Innentől kezdve ehetőek a csíráztatott magok. Ha van kedved tovább kísérletezni akkor tedd a csírákat napfényre, ettől gyorsan elkezdenek nőni a kis zöld levelek és nő a klorofill mennyisége. (A klorofill megint egy csomó mindenre jó de a lényeg, hogy remek immunerősítő ráadásul természetes úton is magadhoz veheted.)

Ha túl sok csírát csináltál akkor 4-5 napig elállnak a hűtőszekrényben. Használhatod levesekhez, salátákhoz, szendvicsekre, még köretet is csinálhatsz belőle. Néhány csírának egészen mókás íze van, érdemes kísérletezni. Az én kedvenceim a zsázsa, mustármag, torma, lucerna és édeskömény. Fedezd fel a sajátjaidat és meséld el miket tapasztaltál.

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn

Csíráztatás bejegyzéshez 5 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Mi az a BL 80, és mibe tegyem? Mi az a sikér? Mikor használjak finomlisztet, és mikor kell rétesliszt?Havas-tanya

  2. Visszajelzés: Havas-tanya

  3. Visszajelzés: Januári gazdanaptárHavas-tanya

  4. Visszajelzés: Márciusi gazdanaptáHavas-tanya

  5. Visszajelzés: Februári gazdanaptárHavas-tanya

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.