Az új földtörvény megakadályozza a külföldiek földszerzését

Az új földtörvény meghatározza, hogy ki vásárolhat és művelhet földet Magyarországon, a helyben lakó gazdáknak előnyt biztosít, a külföldieket és a spekulánsokat pedig kizárja a termőföld megszerzésére jogosultak köréből – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter országjárásának negyedik állomásán, Pásztón.

Egy személy birtokában továbbra is legfeljebb 300 hektár termőföld lehet, a földhasználók pedig 1200 hektárt művelhetnek majd az új földtörvény hatályba lépése után – húzta alá. A miniszter ismertette azt is, hogy a közeljövőben földbizottságok alakulnak a települések többségén, ezeknek csak természetes személyek lehetnek a tagjai. Fazekas Sándor a zsebszerződésekkel kapcsolatos kérdésére kifejtette: földvásárlás igénye esetén ezt először a földbizottság megvizsgálja, vétójoggal, majd – jóváhagyás esetén – külön hatósági ellenőrzés következik. Ez az esetleges szabálytalanságokra igyekszik fényt deríteni.

Hozzátette: jelenleg a tárcánál húszfős stáb vizsgálja, hogy milyen biztosítékokat lehet beépíteni az új földtörvénybe a zsebszerződések kiszűrésére, az ezzel kapcsolatos csalások megakadályozására. A miniszter hangsúlyozta, akik ilyen szabálytalan földügylet résztvevői, egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatók.

Fazekas Sándor ezután arról adott tájékoztatást, hogy a tárca a hazai élelmiszer-feldolgozás kapacitásának bővítésére pályázatot írt ki kis- és közepes vállalkozások számára. A pályázat 8 milliárd forintos keretösszegéből 144 vállalkozást támogattak. A fejlesztéseknek köszönhetően vágópontok, gyümölcs- és húsfeldolgozó kisüzemek jönnek létre, amelyek termékei könnyebben juthatnak el a fogyasztókhoz.

Forrás: MTI

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: Egyéb, hírek, hivatalos
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.