Áprilisi gazdanaptár

Biozöldségeskert: Ha márciusban nem esett sok eső most szinte bizonyosan fog. Ez kedvez a gombás megbetegedéseknek, erre nagyon figyelj oda. Emiatt is célszerű a locsolásokat reggelre időzíteni, a nappali felmelegedés megszárítja a növényeket és így éjszakára nem maradnak hosszú órákra nedvesek ami kedvez a gombáknak. Az esővíz gyűjtése kiskertben is érdekes lehet. Az ereszcsatorna alá helyezett megfelelő méretű hordó és egy kis szivattyú a legegyszerűbb megoldás. Ha a hordó nem a földön hanem pár méter magasan van a gravitáció lassan kicsorgatja ugyan a vizet de ez több időbe kerül.

Szabad földbe vethető a bioborsó, biosárgarépa, korai biokáposzta félék, biocékla, bioédeskömény. Biokáposzták közül elsősorban a fejes biokáposzta, biokelkáposzta, biokaralábé, biokarfiol,  biobrokkoli jön számításba. Ezeket célszerű palántáról ültetni. Ültessük ki a korábban fólia vagy az üveg alá vetett biobokorbabot, bioarticsókát, ilyenkor telepíthetünk biospárgát is. A karósbab vagy futóbab számára készítsünk támasztékot. A fejes saláta rövid tenyészideje miatt kiváló időzítéssel vethető ilyenkor mint előnövény.

A tárolási fajtájú, hosszú tenyészidejű gyökérzöldségek kiültetése nagyon aktuális, nem lehet halogatni. Ilyenkor hónapos bioretket már nem jó vetni a korai felmagzás miatt, inkább a későbbi termesztésre ajánlott fajták között válogass. Ebben a hónapban már vethető gumós biokömény de csak azok a fajták amik jobban tolerálják a júliusi vetésűekéhez képest lényegesen rövidebb megvilágítási időt.

Biogyümölcsös: A méhek gőzerővel végzik áldásos tevékenységüket. Ha nagyobb gyümölcsösöd van akkor a hónap elejére hívj meg egy méhészt, mindketten jól jártok. Ökölszabály szerint hektáronként 3-5 család telepítése az ideális. Persze ez sok mindentől függ de a méhecskék tulajdonosa ezt úgyis tudni fogja.

Üvegház: A bioparadicsom, biopaprika, biopadlizsán palántákat ültesd ki a hidegházba. A biopaprika és biouborka öltetésével ráérsz a hónap második feléig vagy akár a végéig várni. Fólia alá vethető a biouborka, szabadföldi termesztésű biobab, biozeller, biopóréhagyma, biocukorborsó.

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: bioélelmiszer, biogazdaság, biogyümölcs, biozöldség, fenttarthatóság, havas-tanya
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.