A középkori piac és a termelői piac II

Előző cikkünkből megtudhattuk miért és hogyan alakultak ki a régi piacok, mi volt a jelentőségük, mit veszítettünk az eltűnésükkel és egyáltalán miért tűntek el. A folytatásban alternatívát kínálunk a multik agyon vegyszerezett, lélektelen, a fair-kereskedelmet hírből sem ismerő lehetőségei ellenében.

Ha szétnézünk azért még találunk piacokat. A nagyvárosok környékén biztosan. Bár többnyire ma már csak hetente és elég vegyes felhozatallal de még ott vannak. Ezeken a piacokon a kínai gagyijáték és konyhai segédeszköz árusok között kincsként bújnak meg az olyan őstermelők akik például kecskesajtot vagy házi füstölésű húsokat kínálnak. És ahogy beszélgetek velük azt tapasztalom, hogy egyre nagyobb irántuk az igény. Nem! Nem csak a termékeik iránt hanem irántuk. Mindaz iránt amit képviselnek: megbízhatóság, hitelesség, közvetlenség. Az érzés, hogy én mint vásárló egyedi és megismételhetetlen kapcsolatba kerülök azzal aki a családomnak felszolgált ételek alapanyagát készíti. Aki a tulajdon két kezével és szemével vigyázza a jószágot ami a tojást tojja vagy a tejet adja. Azzal a kezével amivel ismerősként üdvözöl ha újra találkozunk.

Ez az egyediség teszi lehetővé egy másfajta minőség elérését ami nem feltétlenül a HACCP előírásain alapul. Nem tudok ugyan este 11-kor sajtot venni a termelőtől de ha előre tudok tervezni és szervezni akkor egy telefonhívásért cserébe jövő vasárnap délelőtt várni fog a termelői sajt ami garantáltan nem átcímkézett és ha nem is bio de az biztos, hogy kevesebb E-betűs szemetet tartalmaz mint a multis változat. Ezt az igényt ismeri és karolja fel a termelői piac. A termelői piacon a mai piacoktól eltérően nem találunk játék, ruha vagy konyhai segédeszköz árusokat, de van sok-sok vegyszermentes és háztáji termelő, meg persze konvencionális is.

Hol találhatunk termelői piacokat? Ma körülbelül 50 ilyen piac működik az országban, a teljesség igénye nélkül: Nagymaros, Szob, Kecskemét, Pécs – Melinda park, Balaton-felvidék – Liliomkert, Tihany – Akasztófa-parkoló, stb.

És örömmel közlöm, hogy már interaktív térképe is van a helyi élelmiszerek piacainak, íme:

Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: bioélelmiszer, fenttarthatóság, havas-tanya, rendezvény
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.