A bioméhészkedés jogszabályi előírásai 889/2008/EK r. 25. cikk

889/2008/EK r. 25. Cikkméhész rendelet
A betegségmegelőzés és az állat-egészségügyi kezelés különleges szabályai a méhészetben
(4) A kereteknek, kaptáraknak és lépeknek, különösen a kártevők elleni védelme céljából csak a rágcsálóirtók (csak csapdákban) és a II. mellékletben felsorolt termékek használata engedélyezett.
(5) A méhészetek fertőtlenítésére fizikai kezelés – így a gőz és a közvetlen láng – megengedett.
(6) A herefiasítás elpusztítása csak a Varroa destructor fertőzés izolálása érdekében megengedett.
(7) Ha minden, fent említett megelőző intézkedés ellenére a méhcsaládok megbetegszenek vagy megfertőződnek, azonnal meg kell kezdeni kezelésüket, és szükség esetén a családokat elkülönített méhészetben kell elhelyezni.
(8) Az állatgyógyászati készítmények annyiban alkalmazhatók az ökológiai méhészetekben, amennyiben a szóban forgó célra történő használatuk az adott tagállamban a vonatkozó közösségi rendelkezéseknek vagy a közösségi joggal összhangban lévő nemzeti rendelkezéseknek megfelelően engedélyezett.
(9) Varroa destructor parazitafertőzés esetén hangyasav, tejsav, ecetsav és oxálsav, valamint mentol, timol, eukaliptol és kámfor használható.
(10) Amennyiben kémiai úton előállított, szintetikus allopátiás termékekkel történő kezelésre kerül sor, e kezelés ideje alatt a kezelt méhcsaládokat elkülönítő méhészetben kell elhelyezni és az összes viaszt ökológiai méhészetből származó viaszra kell cserélni. Ezt követően az ilyen méhcsaládokra a 38. cikk (3) bekezdésében előírt egyéves átállási időszakot kell alkalmazni. A (7) bekezdésben előírt követelményeket a (6) bekezdésben felsorolt termékek esetében nem kell alkalmazni.

A fenti jogszabályok, rendeletek közzététele csupán iránymutatási célt szolgál, azok helyességéért, aktualitásáért a havastanya.hu nem vállal felelősséget.
Ha tetszik, oszd meg másokkal! Twitter | StumbleUpon | Facebook | eMail | LinkedIn
A bejegyzés kategóriája: bioélelmiszer, biogazdaság, bioméhészet, bioméz, hivatalos
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.